Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  REM-u šamar iz EP: Bez slobodnih medija ne može u EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 12. 2023.

Izvor: direktno.rs

REM-u šamar iz EP: Bez slobodnih medija ne može u EU

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik izjavio je za Demostat da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije dobro radilo svoj posao neposredno pred izbore.

- Oni se čak nisu susreli sa nama pomatračima, mi nismo dobili nikakve opsežne podatke, njihove procene o kampanji i to je takođe znak slabih javnih institucija koje treba da nadziru, nadgledaju "teren" za izbore - ukazao je on.

Govoreći o onome što je potrebno promeniti da bi izbori u Srbiji bili regularni, Bilčik je naveo i da mediji moraju da zaista rade svoj posao, da je nužno "slobodno, nezavisno izveštavanje, da se novinari ne suočavaju s pretnjama".

Povodom konstacije Demostata da postoji snažna politička cenzura u Srbiji, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, koja je prisutna sve vreme, dok je situacija na Radio-televiziji Srbije drugačija samo u vreme izborne kampanje, Bilčik je naveo:

- Mi smo već u našem Izveštaju dali svoju ocenu o medijskoj situaciji i bavimo se medijima još otkako sam postao izvestilac EP za Srbiju. Izveštaji Evropskog parlamenta su jasni, to je bila i velika tema u međustranačkom dijalogu koji smo vodili pre izbora održanih 2020. i 2022. godine, mi smo takođe diskutovali o medijsku situaciju u dijalogu vođenom u parlamentu. Spremni smo da se angažujemo sa novim sazivom Narodne skupštine, da posredujemo u dijalogu u ovde, mislim da to pitanje treba da bude rešeno - kazao je Bilčik.

Svaki medij, prema njegovim rečima, ima odgovornost da izveštava istinito i profesionalno.

- Treba kvalitetno, nezavisno i slobodno izveštavati o onome što se događa u državi, i postoji mnogo prostora da se to poboljša u Srbiji. To je veoma jasna poruka, ne samo ove posmatračke misije, već i nešto što prenosimo kao poruku evropskih institucija poslednjih godina. I ako se stvari ne promene, biće teško da Srbija napreduje na putu ka EU, a to je i jedan od razloga zbog kojeg smo angažovani u ovim diskusijama - kazao je Bilčik.

Poručio je da je postojanje snažnih, nezavisnih, profesionalnih medija, "kičma svake demokratije", i da je sa njima lakše boriti se protiv širenja dezinformisanja.

- Takođe mi je drago da smo mi u EU prošle godine usvojili Zakon o dodatnim digitalnim uslugama. To je deo evropskog zakonodavstva, a biće i obavezan za Srbiju kada se pridruži EU. Time se obezbeđuju dodatne i značajne smernice za borbu protiv dezinformacija, naročito onlajn platformi, koje imaju veliku odgovornost - rekao je.

Podsetio je da je prošle nedelje postignut politički dogovor o novom evropskom zakonu o slobodi medija u EU, što je takođe nešto što će biti obavezno za Srbiju kada uđe u Uniju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi