Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izložba fotografija „Autorke bunjevačke priče: kreativnost i baština kroz generacije”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 12. 2023.

Autor: kcns.org,rs Izvor: kcns.org.rs

Izložba fotografija „Autorke bunjevačke priče: kreativnost i baština kroz generacije”

Izložba fotografija „Autorke bunjevačke priče“ novinarke Sandre Iršević biće otvorena u sredu 20. decembra u 17 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će moći da se pogleda do 15. januara.

Izložba „Autorke bunjevačke priče: kreativnost i baština kroz generacije“ osvetljava živote i stvaralaštvo bunjevačkih umetnica – slikarki Jelene Čović i Angeline Mačković, vajarke Ane Bešlić, slamarki Ilonke Bogišić, Ivane Dulić i drugih, književnice Mare Đorđević Malagurske, pružajući nam dublji uvid u njihovu kreativnost i nasleđe.

Bunjevci su autohtoni slovenski narod. Smatra se da vode poreklo od Dardana odnosno Dačana, koji su pred najezdom Bugara naselili prostore Panonije i Ilirije, sve do Jadranskog mora odnosno Dalmacije u VI veku. Danas u najvećem broju naseljavaju prostore severne Srbije – Vojvodine i južne Mađarske. Bunjevci su narod koji je u svojoj istoriji najviše bio izložen asimilaciji od većinskih vladajućih naroda sa kojima su živeli, a najveća asimilacija nad ovim narodom izvršena je od komunističkih vlasti 1945. godine kada su jednim dekretom pripojeni hrvatskom korpusu. Večitim svojatanjima, koja i danas postoje, Bunjevci su se odbranili zahvaljujući svom jeziku, kulturi i tradiciji, što su kroz vekove negovali i sačuvali iako im je to mnogo puta bilo zabranjivano.

Izložba ima za cilj da oda počast umetnicama i književnicama koje više nisu među nama, ali su ostavile značajan trag svojim delima. Ova izložba je prilika da se njihovo stvaralaštvo i doprinos kulturnom nasleđu bunjevačkog naroda istaknu i cene.

Izložba „Autorke bunjevačke priče: kreativnost i baština kroz generacije” se sastoji od nekoliko celina: Pogled u svet književnica i umetnica, Kreativne dimenzije, Prirodni pejzaži i inspiracija, Tradicija i običaji i Prikaz života od reči do slike. Svaka celina ima svoju svrhu i doprinosi celokupnom narativu izložbe, omogućavajući posetiocima da se povežu s umetničkim delima i otkriju skrivene dimenzije bunjevačke umetnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi