Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS odgovorio na otvoreno pismo ProGlasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 12. 2023.

Izvor: RTS, N1

RTS odgovorio na otvoreno pismo ProGlasa

Radio-televizija Srbije odgovorila je na otvoreno pismo inicijative ProGlas, upućeno uredniku Informativnog programa RTS-a.

Nakon višenedeljnog ćutanja Radio-televizije Srbije na sve atkivnosti ProGlasa, pokretači ove inicijative obratili su se otvorenim pismom Nenadu Lj. Stefanoviću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa RTS-a, saopšteno je.

Kako je navedeno u saopštenju RTS-a, među inicijatorima i potpisnicima inicijative ProGlas nalazi se veliki broj iskusnih pravnika koji dobro poznaju zakonske uslove u kojima mediji rade tokom predizborne kampanje.

„Ti uslovi su u ovom izbornom ciklusu pooštreni, tako da, recimo, mediji ne mogu da izveštavaju o aktivnostima kandidata na listama izvan predizbornog programa. Ali slična pravila važe i za predizbornu sivu zonu, u kojoj se mnoge javne ličnosti na različite načine bave izborima, pa makar i samo kao prirodni saveznici nekih političkih opcija“, piše u saopštenju.

Kako kažu, u slučaju ProGlasa radi se o neformalnoj grupi ljudi koja poziva na izbore. U RTS-u ističu da to „isto svakodnevno čini i oni pozivajući građane da izađu na izbore i objašnjavajući kako mogu da ostvare svoja prava“.

„Nama zakon ne dozvoljava da vesti koje se tiču predizbornih aktivnosti objavljujemo izvan predizbornih blokova čak i kada oni koji su akteri tih vesti tvrde za sebe da zvanično ne daju podršku nijednoj listi nego da se radi samo o njihovom društvenom angažmanu“, navodi se u saopštenju.

Izvan kampanje, kako piše RTS, o tom društvenom angažmanu bi svakako izveštavali, jer bi se u tom slučaju radilo o poštovanju osnovnih profesionalnih normi.

„Tokom kampanje, tako nešto nam je zabranjeno. Za razliku od medija koji svakodnevno mogu da citiraju izjave i saopštenja potpisnika ProGlasa koji tvrde da bi svaki normalan čovek zbog nasilja morao da glasa protiv ove vlasti. Dakle, u ovoj kampanji, u predizbornim blokovima (a to je jedino mesto u programu gde možemo da se bavimo izborima), nismo se bavili ni proglasima, aktivnostima i društvenim angažmanima javnih ličnosti koje podržavaju vlast. Niko nije sprečavao predstavnike lista koje se takmiče na izborima da u gostovanjima u predizbornom programu Javnog servisa pomenu Proglas i stavove potpisnika. Ukoliko to pominjanje ne bi kršilo pravila praćenja kampanje, RTS bi ga svakako objavio i prihvatio“, navodi se u saopštenju RTS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi