Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koalicija za slobodu medija i Jevrejska opština osuđuju fotomontažu Olivere Zekić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2023.

Autor: Beta Izvor: Insajder

Koalicija za slobodu medija i Jevrejska opština osuđuju fotomontažu Olivere Zekić

Koalicija za slobodu medija i Jevrejska opština Beograd osudili su u sredu, 6. decembra profilnu fotografiju u nacističkoj SS uniformi koju je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić postavila na svom Telegram kanalu. Zekić je, reagujući, navela da se ovim činom „nasmejala rulji u lice, i pokazala koliko su njihove “šale”, crteži i fotomontaže glupe i banalne“, kao i da može da ih podnese i prihvati.

Koalicija je navela da je "zgoržena besprizornim gestom“ predsednice REM-a, kao i njenim objašnjenjem da je to uradila “iz čiste provokacije”.

"Apsolutno je bestidno i degutantno i to što je u pokušaju pravdanja tog gnusnog čina Olivera Zekić za karikature Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića navela da su “mnogo gore” od uniforme koju je ona odabrala za fotomontažu kojom se promoviše na društvenim mrežama“, navodi se u saopštenju Koalicije.

Oni podsećaju da je SS divizija bila je elitna formacija oružanih snaga Trećeg Rajha, odgovorna za najstravičnije zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata i pozivaju nadležne da što pre reaguju i primene Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola.

Prema članu 3. tog zakona, zabranjena je „proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak“, piše u saopštenju Koalicije.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Zekić: Nasmejala sam se rulji u lice

Na ovo saopštenje reagovala je i predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić koja je napravila poređenje sa slučajem brazilskog fudbalera Danija Alveša koga su na jednoj utakmici gađali bananom, a on ju je mirno oljuštio i pojeo.

"Imao je sreće, odmah da vam kažem. Da su u publici, te večeri, bili nezavisni novinari, borci za ljudska prava, samoproglašeni, opozicija, elita i svi drugi vlasnici morala  - Dani bi bio optužen da promoviše rasizam, da 'paradira' majmunske vrednosti i verujem i da bi popio i kaznu", navela je Zekić u saopštenju.

Ona je objasnila da okačila fotomontažu koju su svojevremeno napravili, kako kaže, njeni obožavaoci sa Tvitera, a koji se "ne zovu se ni Koraks, ni Petričić“.

Kaže da je uradila isto što bi uradio i Dani Alveš.

„Nasmejala sam se rulji u lice, i pokazala koliko su njihove 'šale', crteži i fotomontaže glupe i banalne. I mogu da ih podnesem, čak i da ih 'prihvatim'", rekla je Zekić dodajući da je znala unapred da to "drugovi iz nazovi nezavisnih medija neće moći da shvate".

„Uradila sam to pošto su me godinama... crtali kao životinju, pravili moju lutku u zatvorskom odelu, pljuvali me, psovali, kleli i pozivali na razne kazne, uključujući i smrtnu“, navela je Zekić u odgovoru.

Jevrejska opština Beograd osudila fotografiju

I Jevrejska opština Beograd najoštrije je osudila promociju nacizma predsednice Regulatornog tela za elektronske medija (REM) Olivere Zekić.

„Dok je javni medijski prostor, uključujući medije sa nacionalnom frekvencijom, doživeo eksploziju antisemitizma i širenja mržnje, predsednica REM koristi najgori period ljudske istorije kao materijal za zabavu istovremeno vređajući čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji i regionu i relativizuje najveća zla čovečanstva, koja mnogi naši preživeli članovi i dalje pamte", navedeno je u reakciji.

U saopštenju je navedeno da je nacistička ideologija dokazano najveće zlo u istoriji ljudske civilizacije, i zahteva stalnu edukaciju i podsećanje na njene posledice.

„Imajući u vidu odgovornu funkciju koju gospođa Zekić obavlja, nije primereno šokirati javnost na ovaj način, već da utiče da se ovakve pojave ne dešavaju", navela je Jevrejska opština Beograd.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi