Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožavanje slobode govora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 10. 2023.

Izvor: Fonet

Ugrožavanje slobode govora

U organizaciji Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), u Subotici je danas održan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG), na kome je Branko Žujović predočio medijsku scenu u tom gradu i predstavio ključne bezbednosne probleme sa kojima se susreću, uz primere ugrožavanja slobode govora, saopšteno je iz ANEM.

Žujović je rekao da ima različita iskustva sa institucijama, pošto mu policija nikada nije odgovorila ni na jedno osetljivo pitanje, a sa druge strane, smatra da „prisustvo predstavnika policije i tužilaštva naovakvim sastancima predstavlja korak unapred ka razumevanju novinarske profesije i potreba njenih pripadnika".

Predstavnici raznih državnih institucija i OEBS, koji su bili na sastanku, saslušali su priče medijskihradnika sa lokala koji su doživeli pretnje, pritiske i druge vrste nasilja, što ugrožava kvalitet u obavljanju novinarskog posla.Urednica Zlata Vasiljević, novinarka Nataša Filipović i novinar Nikola Tumbas izneli su iskustva vezana za opasnost medijskog izveštavanja o migrantima u blizini mađarske granice, dok je Predrag Rava (UNS DNV) ukazao na značaj izveštavanja o zloupotrebama u projektnom sufinansiranju širom Vojvodine.

Do sada su slični sastanci Stalne radne grupe za bezbednost novinara održani u Beogradu, Nišu, Pančevu i Novom Sadu sa ciljem upoznavanja novinara i medijskih radnika sa mehanizmima zaštite koji im stoje na raspolaganju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi