Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Petričić prekida saradnju sa Novom: „Ovakav gest cenzure besmislen i smešan”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2023.

Izvor: Cenzolovka

Petričić prekida saradnju sa Novom: „Ovakav gest cenzure besmislen i smešan”

Dušan Petričić objavio je da prekida saradnju sa portalom Nova.rs i novinama Nova, nakon što je ova redakcija odlučila da ne objavi njegovu karikaturu na kojoj su prikazani voditeljka Pinka Jovana Jeremić kako igra u provokativnom bikiniju dok Aleksandar Vučić u transu kleči pored nje.

Dušan Petričić najavio je prekid saradnje sa portalom i novinama Nova, nakon što ovaj medij nije, u standardnom subotnjem izdanju, objavio njegovu karikaturu, koja prikazuje voditeljku Pinka Jovanu Jeremić kako pleše u provokativnom bikiniju i predsednika Srbije Aleksanda Vučića koji je u transu na kolenima pored nje.

„Sa žaljenjem obaveštavam svoje prijatelje i svoju publiku da je dotična redakcija odbila da objavi karikaturu, bojeći se da će biti protumačena kao primitivno i neukusno delo, pošto su prethodno pokušali da me prijateljski ubede da malo pristojnije odenem levu osobu sa crteža (Jovanu Jeremić, prim. nov). Koju sam, inače, predstavio tačno onako kako je ona samu sebe predstavila u videu dostupnom poslednjih nekoliko dana milionima naših građana”, napisao je Petričić na svom Fejsbuku.

Petričić je najavio da zbog ovog slučaja prekida saradnju sa Novom:

„Ovakav gest cenzure jedne od retkih tzv. opozicionih redakcija, besmislen, smešan i meni nerazumljiv, nije ostavio, mom osećanju i razumevanju slobode i profesionalnosti medija, ni trunku šanse da donese drugačiju odluku osim prekida saradnje”, stoji u njegovoj objavi.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević naveo je u objašnjenju povodom neobjavljivanja karikature da ona nije u skladu sa uređivačkom politikom ovog medija, te da bi „karikaturalni pristup prezentovanju ženskog tela predstavljao korak unazad za Novu”.

„Medijski prostor koji delimo u Srbiji kontaminiran je preko svih granica nasiljem, lažima, pornografijom. To je, verujem, stav i gospodina Petričića, tu smo se složili. Jedino gde se nismo složili je oko načina na koji bi se taj mulj imao predstaviti. Ovaj prikaz je, po meni, pogrešan, kontraproduktivan i, na koncu – suprotan uredjivačkoj politici ovog medija”, istakao je Jovićević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi