Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто данас нисмо објавили карикатуру Душана Петричића у новинама Нова и на порталу Nova.rs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2023.

Аутор: Михаило Јовићевић Извор: Nova.rs

Зашто данас нисмо објавили карикатуру Душана Петричића у новинама Нова и на порталу Nova.rs

Редакција Nova.rs и новина Нова - конкретније ја, Михаило Јовићевић - одлучила је да данас на насловној страни новина и портала не објави карикатуру нашег сталног сарадника и колеге Душана Петричића. Уместо тога, данас у стандардном термину објављујемо ово објашњење, које смо вам дужни.

У разговору са господином Петричићем, након што је на редакцијску мејл адресу у уобичајено време послао овонедељну карикатуру, покушао сам да изнесем аргументе у прилог томе да би објављивање оваквог његовог дела било супротно уређивачкој политици „Нове“. Господин Петричић је саслушао моје аргументе, није се сложио са њима, није изменио карикатуру у складу са сугестијама које сам му упутио јер сматра да би предложене измене угрозиле поруку дела.

Сложили смо се да се не слажемо. Ја сам донео одлуку која је у домену моје надлежности као главног уредника. То је, укратко, то.

А сад нешто шире.

Господина Петричића упознао сам након што сам преузео функцију главног уредника и директора Нова.рс, оптрилике прошле године у ово време. Током целог овог периода нисам имао замерке на његов рад, који оштро али праведно приказује бројне аномалије српског друштва, нарочито оне везане за режим СНС. Поштујем његово дело, његову истрајност, и сматрам не малом чашћу то што лист „Нова“, малтене од свог оснивања, на насловној страни викенд издања, објављује његове карикатуре. Веровао сам да ће тако бити и надаље.

Поруку ове карикатуре сам, такође, схватио: није нормално да живимо у земљи у којој председник бира новинаре који ће га интервјуисати (а бира сваки пут кад одбије интервју за медије Унитед медиа), а када их бира овако како их бира – онда је штета двострука. Сваки његов интервју – а нарочито они који се догађају на ТВ Пинк, са Јованом Јеремић у главној улози – доказ је у прилог тој тези. Ту не бих имао ништа да додам, осим да сваки медиј и сваки новинар понаособ – па и ТВ Пинк и Јована Јеремић – сами бирају начин на који ће радити овај посао.

Ипак, сматрао сам и сматрам да би овакав карикатурални приступ презентовању женског тела представљао корак уназад за „Нову“. Медијски простор који делимо у Србији контаминиран је преко свих граница насиљем, лажима, порнографијом. То је, верујем, став и господина Петричића, ту смо се сложили. Једино где се нисмо сложили је око начина на који би се тај муљ имао представити. Овај приказ је, по мени, погрешан, контрапродуктиван и, на концу – супротан уредјивачкој политици овог медија.

Осим тога, мишљења сам да је свака жена власница свог тела и начина на који га презентује, и да ни ја ни господин Петричић немамо право да је учимо другачије. То је култура у духу које сам ја васпитаван и то је култура коју желим да наставим да негујем у медију чији сам главни уредник.

Зато нисмо и нећемо објавити ову карикатуру.

То је све што имам да изјавим на ову тему.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси