Насловна  |  Шта радимо  |  Догађаји  |  Помозите изградњу Новинарске куће Пере Тодоровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Догађаји

Извор: УНС

Помозите изградњу Новинарске куће Пере Тодоровића

Удружење новинара Србије (УНС) са општином Смедеревска Паланка и Завичајно туристичким удружењем "Видовача" из Водица 2008. године покренуло је заједничку акцију изградње Новинарске куће Пере Тодоровића.

До сада су подигнута два нивоа куће и изливене три плоче, постављена је кровна конструкција и кућа је покривена.

Новинарска кућа служиће као завичајна библиотека, простор за етно изложбе и чување етно збирки, место одржавања новинарских скупова и седиште завичајног друштва “Видовача”. Она треба да постане и значајна локација за развој туристичке понуде овог краја.

Прикључите се нашој акцији

 УНС позива све који желе да се придруже акцији и донацијом у новцу или грађевинском материјалу помогну изградњу спомен-дома новинару, публицисти и писцу који је својим радом унапредио новинарство и струковну новинарску организацију.
Новац за обнову куће Пере Тодоровића можете уплатити на жиро рачун број 170-30003646007-48 код Уникредит банке, сврха уплате: Пера Тодоровић.

За додатне информације обратите се генералном секретару УНС-а Нину Брајовићу на телефон 063 315 246, мејл nino.brajovic@uns.rs или Миодрагу Загорчићу, председнику Завичајно-туристичког удружења "Видовача" Водице, на телефон 064 830 44 00.

Они су већ подржали нашу акцију

УНС-овој акцији својим донацијама до сада су помогли „Knaufinsulations d.o.o.“ који је поклонио 200 метара квадратних термоизолационих плоча, „TKK“ је обезбедио ТК пур пену за лепљење термоизолације, „Потисје“ из Кањиже нам је донирало 5500 црепова и 3750 подних плоча, “Лафарж” из Беочина 16 тона цемента , “Титан Косјерић” 6 тона цемента и  фабрика цемента “Холцим д.о.о” 5 тона цемента.

Индустрија грађевинског материјала “Игма” из Уљме помогла је са око 15.000 комада пуне опеке, ЈП “Србијашуме” донирало је 25 кубика дрвене грађе, а шпедитерско предузеће “Транспортшпед” акцију је подржало бесплатним превозом грађевинског материјала.

Ко је био Пера Тодоровић

 Новинар Пера Тодоровић (1852 - 1907) рођен је у селу Водице код Смедеревске Паланке. Био је један од најзначајнијих новинара, полемичара, књижевника, преводилаца и политичара на размеђу два века.

Његово дело се по много чему може сматрати зачетничким: Године 1889. основао је "Мале новине" - комерцијални лист " који је имао тираж и до 30.000 примерака.

Тодоровић је у српски журнализам увео многе иновације - фељтонистику, романе у наставцима и занимљиве прилоге који су разбијали тадашње круте новинарске шаблоне и освајали публику. Набавио је тада најновија слова типа ТАЈМС да би његове "Мале новине" подсећале на чувени лондонски лист, а био је и претеча продаје огласног простора у штампи.

Уз списатељски рад Пера Тодоровић је био и претходник модерног издаваштва. Први је приредио и издао дела Светозара Марковића. Покренуо је 16 листова и часописа међу којима су „Стража“, „Рад“, „Самоуправа“, „Огледало“.

Био је први ратни репортер. У српско-турском рату сачинио је нашу најбољу ратну хронику „Дневник једног добровољца“ (1876).

Био је један од најосуђиванијих српских новинара тога времена- због својих текстова провео је пет година у изгнанству, 20 пута је затваран и хапшен. Био је осуђен на смрт, али је помилован.

Пера Тодоровић је један од иницијатора обнављања Српског новинарског друштва, претече УНС-а, после Тимочке буне. Од 1891. до 1893. године био је други по реду председник Српског новинарског друштва, после Лазе Костића.

Повезани текстови:

- Награда за фељтон уручена Јованки Симић (ВИДЕО), 9. мај 2019. године

- Јованка Симић добитница награде „Пера Тодоровић“, 7. мај 2019. године

Одата пошта великану српског новинарства Пери Тодоровићу, 2. мај 2019. године

- Конкурс за новинарску награду „Пера Тодоровић“ за фељтон, 8. април 2019. године

- Сећање на Перу Тодоровића, 3. мај 2018.

-Милорад Ђоковић добитник прве Награде „Пера Тодоровић“ за фељтон, 15. мај 2017.

- Бранислав Јовановић добитник плакете "Пера Tодоровић", 13. мај 2011.

- "Игма" а.д. донирала опеку за изградњу спомен куће Пере Тодоровића, 10. мај 2011.

- "Лафарж" донирао цемент за изградњу спомен куће Пере Тодоровићa, 14. април 2011.

- Нино Брајовић добитник плакете "Пера Тодоровић", 11. мај 2010. године

- УНС на гробу Пере Тодоровића, 6. мај 2010. године

- "Потисје Кањижа“ помаже акцију обнове куће Пере Тодоровића у Водицама, 29. април 2010. године

- УНС наставља акцију изградње спомен куће Пере Тодоровића, 5. октобар 2009. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси