Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Danijeli Davidov Kesar uručeno priznanje „Kapetan Miša Anastasijević”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 06. 2021.

Autor: Dejan Aleksić Izvor: Politika

Danijeli Davidov Kesar uručeno priznanje „Kapetan Miša Anastasijević”

Naša novinarka, koja deceniju i po prati teme iz oblasti zdravstva, pre ove nagrade odlikovana je Sretenjskim ordenom – srebrnom medaljom za zasluge (2021), Nagradom grada Beograda (2018), priznanjem UNS-a „Đoko Vještica” (2017)

Danijeli Davidov Kesar, novinarki „Politike” koja deceniju i po prati sektor zdravstva u najstarijem dnevnom listu na Balkanu, juče je na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu uručena nagrada „Kapetan Miša Anastasijević”. Ova nagrada, koja nosi ime dunavskog kapetana, srpskog privrednika i dobrotvora iz 19. veka, u okviru projekta „Put ka vrhu” dodeljuje se za ostvarene rezultate u izgradnji i jačanju prosperiteta Beograda i Srbije.

Profesor dr Radovan Pejanović s Univerziteta u Novom Sadu, predsednik komisije koja je izabrala laureate, podsetio je da je Miša Anastasijević bio pionir srpskog preduzetništva, velika ličnost, a pre svega veliki filantrop.

– Stalno ponavljam njegovu misao: „Za polzu naroda i svome otečestvu.” To je ono što smo, nažalost, izgubili: brigu o javnom dobru. Zaboravljamo da ne možemo biti uspešni ukoliko zanemarimo opšte dobro. Ali zato smo ove godine upravo nagradili ljude koji doprinose opštem dobru. Danijela Davidov Kesar u prethodnom periodu dala je ogroman doprinos svojim sjajnim člancima i intervjuima iz oblasti medicine. Ti članci u „Politici” dobro su štivo za medicinsko obrazovanje – naglasio je Pejanović.

Kako je posle dodele priznanja istakla naša koleginica, ovo priznanje joj naročito znači jer nosi ime dobrotvora koji je pomagao piscima, školama, davao novac za štampanje knjiga.

– Ponosna sam što sam se našla među dobitnicima nagrade „Kapetan Miša Anastasijević” jer je reč o čoveku koji je svoj imetak ulagao u znanje i obrazovanje, bez kojih nema napretka. A znanje i neprestano usavršavanje naročito su važni u našem poslu koji, osim što je lep i uzbudljiv, jednako je i odgovoran. Novinari koji žele da im se veruje moraju na sebi stalno da rade i da se usavršavaju, da svakog dana marljivo i posvećeno proveravaju informacije i da istražuju – istakla je Danijela Davidov Kesar, koja se osvrnula i na turbulentnu godinu obeleženu koronom, koja se naročito osetila u sektoru medicine.

– Sada se polako, koliko-toliko, vraćamo u kolosek. Ali, kad se setim marta 2020, i danas se stresem. Virus korona iz temelja je promenio način rada novinara u oblasti medicine jer sve druge teme, koliko god bile važne, morale su da se stave u drugi plan. Za nešto više od godinu dana, otkako smo u korona režimu, uradila sam gotovo 1.000 tekstova na tu temu, uključujući i reportaže, intervjue, konferencije, teme nedelje… Bilo je vrlo izazovno pošto smo se svakodnevno suočavali s nepoznanicama u vezi sa ovim virusom, ali kao i uvek u svojoj karijeri, i u poslednjih godinu i nešto dana vodila sam se svetim pravilom novinarstva: da svaka činjenica mora biti proverena i da uvek moramo biti objektivni – ukazala je naša koleginica.

Danijela Davidov Kesar pre ove nagrade za svoj rad odlikovana je Sretenjskim ordenom – srebrnom medaljom za zasluge (2021), Nagradom grada Beograda za novinarstvo (2018), priznanjem Udruženja novinara Srbije „Đoko Vještica” za novinarsku humanost (2017).

Više od dve decenije u novinarstvu

Danijela Davidov Kesar novinarstvom se bavi od tinejdžerskih dana, kada je pre više od 20 godina sela za mikrofon lokalnog radija u Petrovcu na Mlavi. Po završetku studija žurnalistike na Fakultetu političkih nauka početkom dvehiljaditih dolazi u „Politiku”, gde brzo pokazuje vladanje različitim temama, kao što su socijalna politika, dečja zaštita i pre svega medicina. Ove teme godinama obrađuje u više rubrika i dodataka „Politike”. Pre četiri godine bila je urednik specijalizovanih dnevnih strana „Medicina”, a već duže uređuje dodatak „Zdravlje u tanjiru”. Svojevremeno je osmislila i „Zdravstveni kutak” na Adi Ciganliji, u kojem su gostovali najeminentniji lekari, a poslednjih godina organizuje se na beogradskom Festivalu zdravlja.

Ovogodišnji laureati

Među laureatima za ovogodišnju nagrada „Kapetan Miša Anastasijević” našli su se i dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, dr Dragan Kovačević, direktor Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla”, prof. dr Snežana Pajović, direktor Instituta „Vinča”, prof. dr Ljubica Đukanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu…

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi