Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari nemaju ni za autobuske karte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2009.

Izvor: Dnevnik

Novinari nemaju ni za autobuske karte


Rašomonijada oko trenutno zaustavljene privatizacije lokalnih elektronskih medija nastavlja se u celoj Srbiji, a zaposlenima u Radio Somboru je voda došla do grla.

Naime, ova stanica s urednom regionalnom frekvencijom je novembra 2007. privatizovana, ali kupac nije poštovao preuzete obaveza prema zaposlenima, ali i državi, pa je Republička agencija za privatizaciju sredinom prošle godine raskinula kupoprodajni ugovor. Većinski kapital od 70 odsto je prešao u portfelj Akcijskog fonda, a za zastupnicu državnog kapitala je, na predlog sindikata 14 zaposlenih, postavljena nekadašnja direktorka Anita Beretić, aktuelna pomoćnica pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Pokušavajući da pomogne „svom“ radiju, iz gradskog budžeta je obezbeđeno 2,5 miliona dinara, što je bilo dovoljno tek za namirivanje duga za zarade zaposlenih zaključno s decembrom, odnosno pet mesečnih minimalaca.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ ove medijske kuće koja zapošljava osam novinara Siniša Stričević kaže da je tokom januara, na ime putnih troškova, radnicima Radio Sombora isplaćeno samo 2.000 dinara, pa ne čudi što je nastavljen trend napuštanja radio stanice, koja, osim na srpskom, emituje program i na mađarskom jeziku.Informativni program se, po njegovim rečima, emituje samo zahvaljujući entuzijazmu svih zaposlenih, za koje još nema ni naznaka boljih dana.

Interesovanja za eventualnu novu privatizaciju radija ima, tvrdi prvi sindikalac, jer je lokalnu samoupravu već kontaktirala subotička firma „Adam“, vlasništvo Ladislava Mamužića.

Ipak, ovo interesovanje je uslovljeno nerešenim statusnim pitanjima i konačnim dogovorom „visoke politike“ o tome kakva će biti sudbina elektronskih medija koji su u obavezi da strukturom svog programa obezbeđuju i zagarantovana prava nacionalnih manjina.

A. Miljenović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi