Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sedam potpisa protiv nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2012.

Izvor: Pres

Sedam potpisa protiv nasilja

Novo poglavlje borbe za bezbednije škole

Predstavnici sedam organizacija, institucija i udruženja okupili su se juče u Presu i formirali Koaliciju protiv nasilja u školama, objedinjavajući tako napore da obrazovne ustanove postanu bezbedne za svu decu.

Foto: Pres
U koaliciju, koja će uskoro biti proširena novim članovima, na prvom skupu ušli su Ministarstvo prosvete i nauke, Sindikat obrazovanja Srbije (najbrojniji u prosveti), Unicef, Fondacija „Divac“, Društvo direktora škola Srbije, gradski Centar za prevenciju suicida Beograda i Pres.

Korist od SOS linije

Pozdravljajući okupljene, generalni direktor Pres pablišing grupe Branko Miljuš istakao je da je rešavanje problema vršnjačkog nasilja u školama od izuzetne važnosti za celo društvo:

- Izabrali smo pravu temu i pokazali da kad hoćemo da uradimo nešto za našu decu, ništa nije teško. Kada smo pre šest meseci počeli da istražujemo vršnjačko nasilje u školama, bili smo iznenađeni koliko je ovaj problem veliki. Na sreću, Ministarstvo prosvete i nauke je u našim tekstovima prepoznalo izazov, a ne kritizerstvo. Zajednički rezultat jeste pokretanje SOS telefonske linije za žrtve vršnjačkog nasilja i nastavak saradnje kroz formiranje ove koalicije. Press, kao društveno odgovoran medij, i dalje će insistirati na ovoj temi sa jednim jedinim ciljem - da se obezbedi sigurno i lepo detinjstvo svakom našem detetu.

Glavni i odgovorni urednik Presa Veljko Lalić poručio je da će teme koje se tiču vršnjačkog nasilja u narednom periodu dobiti još više prostora:

- Tema nasilja u školama je kod čitalaca primljena bolje nego mnogobrojne afere koje smo otvarali ove godine. To pokazuje koliko je važna. Do sada smo upozoravali uglavnom na loše slučajeve, ali od sada ćemo pokazati i pozitivne primere, jer želimo da predstavimo škole u kojima je kampanja protiv nasilja urodila plodom.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja, kaže da je nastavnom osoblju u Srbiji potrebna edukacija da bi naučili kako da se ponašaju kada se dogodi nasilje u školama.

Judit Rajhenberg, direktorka Unicefa, smatra da ne postoji univerzalan recept za ekspresno rešavanje problema nasilja.

- Ali i svest da se nasiljem u školama moramo baviti svi, veliki je korak ka rešavanju problema. Sigurna sam da nasilje u školama može značajno da se smanji, što je pokazao i naš projekat „Škola bez nasilja“, koji je za pet godina, koliko se primenjuje u Srbiji, dao dobre rezultate - istakla je Rajhenbergova, i dodala:

- Na svima nama je da svojim primerom pokažemo deci kako treba da se ponašaju. Istraživanja su pokazala da je gotovo 70 odsto dece izloženo nekom obliku nasilne discipline, što nije dobro.

Velimir Tmušić, načelnik Prosvetne inspekcije, rekao je da će nasilja u školama biti manje ako se u startu postave jasna pravila za sve - učenike, roditelje, nastavnike:

- Nažalost, i u školama, ali i kod roditelja postoji navika da se problem nasilja zataška. Postoje roditelji koji nisu spremni za saradnju sa školama, kao što ima i direktora koji pokušavaju da zataškaju nasilje. Zato je veoma važno što smo dobili SOS telefon na koji se već prijavilo oko 600 građana.

I Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora škola, upozorava da se zaposleni u školama svakodnevno suočavaju sa problemom nasilja.

- Moje, ali i iskustvo mojih kolega govori da je u rešavanju problema nasilja veoma važna saradnja sa porodicom. Hvala vam što ste pokrenuli ovu akciju, ona će nama koji se prvi suočavamo sa ovim problemom biti od izuzetne koristi - kaže Nedić.

Irena Brajević zamenik predsednika UO Društva direktora, istakla je da učenici u školi provode 17 odsto vremena u toku dana, zbog čega ona nema tako veliki uticaj na njih kao što se misli.

Nisu svi šampioni

Branka Kordić, rukovodilac Centra za prevenciju suicida, kaže da je desetak vrlo ozbiljnih naučnih studija pokazalo da su deca koja su u mladosti preživela vršnjačko nasilje podložnija suicidu u odraslom dobu.

- Veoma je važna i vršnjačka podrška, zato bi bilo dobro da uđemo u škole i obučimo decu osnovnim tehnikama savetovanja - predložila je Kordićeva.

Srđan Staletović iz Instituta za održive zajednice, koji rukovodi USAID-ovim donacijama za nevladine organizacije, smatra da svi koji se bave problemom nasilja u školama ne smeju da ispuste iz vida da ništa nije samo crno ili belo.

- Mi se bavimo ili uspešnim sportistima i matematičkim genijalcima ili mladima iz crne hronike. A zaboravljamo da čak 92 odsto dece i mladih ne spada u te kategorije. Odnos sa njima možemo da uspostavimo samo ako pričamo njihovim jezikom - zaključio je Staletović.

Antrfile : Ministar Obradović: Duga borba


Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, poručio je da nasilje u školama nije nastalo juče i da će borba protiv njega potrajati dugo.

- Ništa ne može da se uradi preko noći. Prosveta je samo odraz stanja u društvu. I Norveškoj je trebalo 20 godina da iskoreni nasilje. Mi smo prethodnih godina uradili mnogo po ovom pitanju, ali očigledno da to nije dovoljno. Zato smatram da je ova koalicija protiv nasilja pravi potez. Ovo je tema kojom se moramo baviti neprekidno, a ne samo dok traje školska godina. Treba locirati kariku u sistemu koja ne funkcioniše i naterati je da proradi.

Ministar je istakao da je problem vršnjačkog nasilja vrlo slojevit i da se može rešiti samo timskim radom:

- Nije poenta odmah proglasiti krivca, već je potrebno pronaći uzrok problema i o njemu otvoreno razgovarati. Dobro je da mediji pišu o nasilju u školama na kvalitetan način. Zahvaljujući tome svi su shvatili da se nijedan problem ne može sakriti. Nažalost, pojedini direktori škola imali su običaj da prećute neki problem, ali to dugoročno nikome nije donelo dobro.

Violeta Nedeljković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi