Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Danas se navršavaju 32 godine od pogibije novinara „Večernjih novosti“ Milana Žegarca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 10. 2023.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Danas se navršavaju 32 godine od pogibije novinara „Večernjih novosti“ Milana Žegarca

Novinar i ratni izveštač „Večernjih novosti“ Milan Žegarac ubijen je 7. oktobra 1991. godine u Vukovaru, u 44. godini. Istine i ubice s imenom i likom nema već 32 godine.

Istražujući za „Dosije o ubijenim i nestalim novinarima“ Udruženje novinara Srbije (UNS) saznalo je da je Milan Žegarac tog dana na mestu ostao mrtav, na Trpinjskoj cesti, u predgrađu Vukovara. Tamo gde se ukršta s Hercegovačkom ulicom.  Na ničijoj zemlji. Metak, verovatno snajperski, pogodio ga je u vrat.

"Novosti", a i državni vrh još na papiru postojeće SFRJ, odmah su izvestili da su ga ubili Hrvati, odnosno ustaški bojovnici. Međutim, pojedine Žegarčeve kolege, koje su i tog dana bile u Vukovaru, tvrde da su ga "naši" greškom ubili.

Ni posle 32 godine istinu o ubistvu kolege Žegarca nismo saznali. Ipak, od prošle godine, postoji predmet KTP-902/22 Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, koji se, tek u predistražnom postupku, bavi i Žegarčevom pogibijom. I koji je za javnost tajna.

„Tužilaštvo za ratne zločine postupa u predmetu KTP-902/22 kojim je obuhvaćeno i ubistvo novinara Milana Žegarca“, odgovorilo je Tužilaštvo UNS-u na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja uz navođenje da nam više ne mogu reći jer je predmet u fazi predistražnog postupka.

Dodaju i da je istim predmetom obuhaćeno i ubistvo četvoročlane ekipe šabačkog dopisništva TV Beograd na Baniji 9. oktobra 1991. godine.

Broj predmeta jasno govori da je od prošle, 2022. godine, te da je ipak srpsko tužilaštvo tek 31 godinu kasnije zvanično počelo baviti smrću novinara ubijenih na radnom zadatku.

Milan Žegarac, rođen je 30. oktobra 1947. u Bačkom Gračcu, završio je studije književnosti i zaposlio se u novinarstvu.

„Bio je glavni i odgovorni urednik Radio Odžaka, a godinama je honorarno radio za 'Večernje novosti'. S proleća 1991, možda u martu, aprilu, više se ni ne sećam, prešao je da radi za stalno u 'Novosti'“, kaže za UNS Žegarčeva supruga Nada.

Istraživanje koleginice Jelene Spasić o pogibiji Milana Žegarca UNS je na svom sajtu objavio marta ove godine, u priči „Pogibija Milana Žegarca: Čiji je snajper u Vukovaru na mestu ubio novinara "Večernjih novosti"?“. Taj tekst, kao i reakciju dopisnika novosadskog „Dnevnika“ iy vremena kada je Žegarac ubijen Đorđa Vukmirovića na objavljena saznanja (tekst „Lažna misterija jedne časne smrti), pročitajte na linkovima.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

07.10.

2023.

Srđan Ilić Gremlin [neregistrovani] u 21:48

Re: Gulaneeeee...

Gulane...

Ne mogu da verujem da i dalje tvrdiš di si bio "jedini" tog dana kad je Žegi poginuo - što je čista izmišljotina ili plod zaborava.
Bilo nas je još, i sećamo se.

Lično sam bio tamo i molio ga i ubeđivao to jutro u Black & White-u da ne ide i da nije bezbedno.
Odmahnuo je rukom šeretski, i rekao "Imaću ono što niko nema".
Otišao je i nije se vratio, u ubijen je sa "naše" strane, a ti znaš koga u NS možeš da pitaš i za imena onih koji su pucali - no lakše je ovako.

Još jednom:

"Kostić" nije Radoslav Kostić iz JSO, koja 1991, nije ni postojala u tom obliku, a ni "preteča" nije bila u istočnoj Slavoniji.
"Kapetan Kole", generalsko dete u "Rambo" fazonu kome su dali da se igra rata se nikada nikom nije zvanično predstavio imenom i prezimenom, shodno tome - otkud ti ideja da se preziva "Kostić" ?

Ovo oko "Kostića" si ionako priznao, ali i dalje pišeš neistine i trpaš pokojnog Radoslava Kostića u priču sa kojom nema veze, no mrtva usta ne govore pa je najlakše na njih svaliti sve.

Još jedna "nelogičnost": ma ko bio "Kostić", kako ti je odmah doneo tašnu kad je Žegarac izvučen kako kažeš dan kasnije ? A nosio je sa sobom uvek, i tog poslednjeg dana ?

Pored mene, to jutro je tu bio i pokojni foto-reporter Srđan Suki Sulejmanović, sa kojim sam pio kafu u centru Trpinje, kad je stigla vest da je Žegi poginuo.

Odgovori
pet

06.10.

2023.

Branislav Gulan [neregistrovani] u 16:51

Komentar

Na ratištu, kada je poginuo Žegarac, nikog od novinara nije bilo osim mene. Meni je Kostić doneo njegovu tašnu. Drugi dan je Zoran Milanović izneo telo. Ovi sto pišu nisu bili tamo. Po običaju, u ovoj zemlji takvi uvek bolje znaju šta je bilo...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi