Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Prepisivači
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

22. 05. 2015.

Prepisivači

U drugoj polovini sedamdesetih godina prošloga veka Darko Ribnikar poslat je u Tursku da izveštava o tamošnjem državnom udaru. Dvadesetak dana je izveštavao, sakupljao podatke, a nakon povratka u Beograd u redakciji ga nagovore da od prikupljenog materijala napiše feljton o Turskoj.

 

Darko se prihvati posla i "u jednom dahu" napisa četrdesetak šlajfni, te feljton poče da izlazi u nastavcima.

U to vreme Ribnikara zapade obaveza da privremeno menja urednika Spoljnopolitičke rubrike "Politike" Predraga Vukovića, koji je otišao na odmor, zbog čega nije stigao da završi feljton.

Zapavši u vremenski tesnac, zbog kojeg nije stigao da blagovremeno napiše nastavak za sutrašnji broj, Darko se uputi u bogatu dokumentaciju lista, gde je naišao na tekst o suđenju bivšem predsedniku Turske Menderesu, o čemu je petnaestak godina ranije pisao „Politikin“ legendarni novinar Predrag Milojević.

U vremenskoj oskudici nije stigao da napiše svoju verziju, već prepisa doslovce tri šlajfne za nastavak svog feljtona o Turskoj.

Sutradan u redakciju svrati Milojević po svoj primerak lista, otvori stranicu s feljtonom i poče da čita.

Kad je pročitao feljton, Milojević se obrati Ribnikaru:

„Darko, dobar Vam je danas nastavak feljtona“.

„Čika Predraže, bio sam u vremenskom tesnacu, pa sam doslovce prepisao deo vašeg teksta“, iskreno će Darko.

„Ako je tako dobar, mora da sam ga i ja odnekud prepisao“, zaključio je stari mudrac.

Na osnovu teksta Bogdana Ibrajtera Taneta, objavljenog u "Politici" 25. januara 2009. priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

25.01.

2016.

Sl.Glisic [neregistrovani] u 21:50

Zadovoljstvo i privilegija

Veliko je zadovoljstvo i privilegija saradnja sa cika Predragom Milojevicem i Darkom Ribnikarom. Uvek, ama bas uvek, nalazili su vremena za nesebicnu pomoc kolegama... To su cinili nekako sa zadovoljstvom, jednostavno i razumljivo. Kao da vam "citaju recept" jela koje ste sami vise puta spremali. I retko su zaboravljali da vam traze povratnu informaciju. Savrseno su pamtili o cemu ste razgovarali.
Kada je cika Predragu vid oslabio toliko da me nije prepoznao, trgao se tek na moje pitanje i obrati mi se - prepoznavsi me "po glasu" - kako je rekao...

Odgovori
pet

22.05.

2015.

Zoran [neregistrovani] u 19:22

Krađa je krađa

Simpatično zvuči anegdota, ali je belodano da je Ribnikar učinio etički prestup. Milojevićeva reakcija pokazuje da je bio gospodin čovek. Verovatno bi se slično ponašao i da mu je Ribnikar izvlačio novčanik iz džepa (rekao bi, recimo, "Uzmi, sinko, i ja sam ga digao").
Za neke poznate novinare se pričalo da im nije bilo strano prisvajanje tuđe intelektualne svojine, pa je na tapetu svojevremeno bio i Miro Radojčić. Ipak verujem da je, s jednim ili dva izuzetka, svojim kompilacijama tuđih tekstova davao lični pečat i dozu šarma (dakle, nije baš bio "resavac").

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi