Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Na suđenju Živković protiv Milakova prikazani sporni prilozi televizije Pančevo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

18. 11. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Na suđenju Živković protiv Milakova prikazani sporni prilozi televizije Pančevo

Na današnjem suđenju u Višem sudu u Beogradu po tužbi novinara portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića protiv odgovornog urednika televizije Pančevo Miroslava Milakova i Radio-televizije Pančevo prikazano je šest video priloga te televizije iz februara ove godine u kojima se, prema tužbi, vređa čast i ugled Živkovića.

Video prilozi su na ročištu upoređivani sa sadržajem tekstova koji su objavljivani od 22. do 28. februara ove godine na sajtu televizije Pančevo. Sud je utvrdio da sadržaji iz priloga odgovaraju tekstovima objavljenim na sajtu te televizije.

Utvrđeno je između ostalog, da jedan tekst sa sajta nije potpisan za razliku od video priloga u kojem su kao autori navedeni Milakov i Aleksandar Čupić, urednik E-Pančeva.

Kao dokaz punomoćnik tuženog je priložio sudu i desetine objava Živkovića sa interneta, Fejsbuka, kao i sadržaja iz njegove knjige zbog, kako je naveo, razumevanja konteksta. Sud je odlučio da se o ovim prilozima ne saslušavaju stranke, dok se ne upoznaju sa kompletnom dokumentacijom.

Sud je doneo rešenje da se suđenje održi u tri ročišta u periodu od dve godine. Sledeće ročište zakazano je za 26. mart.

Podsetimo, Živković je tužio Milakova i RTV Pančevo zbog uvreda koje su mu bile upućene u prilozima te televizije, kao i u testovima na sajtu.

U tužbi u koju je UNS imao uvid, traži se da tuženi Živkoviću zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede ugleda i časti isplate 700 hiljada dinara, kao i troškove suđenja. Milakovu se prema tužbi traži i zabrana objavljivanja uvreda na račun Živkovića, pod pretnjom plaćanja 250 hiljada dinara i prinudnog izvršenja, ukoliko budu objavljene.

Traži se i da Milakov pravnosnažnu presudu objavi bez komentara i odlaganja na televiziji Pančevo, najkasnije u drugoj narednoj emisiji od dana donošenja te presude.  

U tužbi Živkovića kao dokaz navedena je i mera upozorenja Regulatornog tela za elektronske medije od 13. marta ove godine zbog sadržaja u emisijama kojim su povređeni: „obaveza objektivnog informisanja, pravilo druge strane i dostojanstvo ličnosti“.

Dodaje se i da su u tekstovima na sajtu televizije Pančevo povređeni odeljci iz Kodeksa novinara Srbije: istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.

Podsetimo, UNS i druga novinarska i medijska udruženja, ali i nevladine organizacije reagovali su zbog uvreda koje su u prilozima televizije Pančevo upućene Nenadu Živkoviću.

Osim televizije Pančevo, kampanju protiv novinara pokrenuo je i portal E-Pančevo zbog čega je Živković tužio i urednika ovog portala Aleksandra Čupića, kao i izdavača ovog medija društvo Open vju.

Savet za štampu je zbog desetak tekstova na portalu E-Pančevo izrekao javne opomene i ocenio da ta kampanja, mesecima vođena „ne samo da predstavlja drastičan slučaj gaženja svih profesionalnih i etičkih normi, već može biti i izuzetno opasna“.

Medijsko diskreditovanje Živkovića počelo je posle govora na protestu „Jedan od pet miliona“, koji je 22. februara ove godine održan u Pančevu.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

19.11.

2019.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 02:53

Зашто сте једнострани?

Осим што сте навели детаље из тужбе Живковића, не будите једнострани (као што су то он и његов адвокат) па пренесите и његове речи, које је изговорио на скупу "1 од 5 милиона", а можете приде додати и линкове ка Живковићевом порталу из тог периода.
Тек онда би мозаик био потпун.
Јер и суд, током процеса извођења доказа и доношења решења о нечијој невиности или кривици, МОРА претходно да чује ОБЕ стране!

Сходно реченом, зашто би се Ненаду Живковићу толерисала дискредитација других - то је тада, по њему и сличним, слобода говора, а одговор Мирослава Милакова се искључиво подводио под говор мржње и дискредитацију ?!

Живковић је алармирао и светску јавност (преко Међународног удружења новинара) дижући себи цену, представљајући се угњетеним, и разапетим на стуб срама.
Свестан је да његова реална вредност (као човека и новинара) није баш на задовољавајућем нивоу, па се потрудио да је на овај, већ офуцани начин, напумпа.

УНС би у тој игри МОРАО да остане по страни, а не да се одмах ставља на једну, и то баш онога који себе представља новомучеником!



Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi