Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Bubnjević na sudu: Krlić me vređao, udario, rekao „Nemoj da si pisao o mojim ćerkama“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

30. 05. 2019.

Autor: V. Novković Izvor: UNS

Bubnjević na sudu: Krlić me vređao, udario, rekao „Nemoj da si pisao o mojim ćerkama“

U Osnovnom sudu u Zrenjaninu održano je ročište po tužbi glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića protiv predsednika Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirka Krlića za naknadu štete zbog fizičkog napada, kao i zbog objave neistinitog sadržaja na sajtu Udruženja novinara Srbije (UNS).

Na ročištu, koje je održano u utorak, Krlić se nije pojavio jer je, kako se navodi u zapisniku o glavnoj raspravi u koji je UNS imao uvid, pre tri dana otputovao u Peking sa državnom delegacijom.

Bubnjević je u decembru prošle godine podneo tužbu protiv Krlića u kojoj se navodi da je „tuženi pored fizičkog napada na tužioca kojim mu je naneo fizičke bolove i prouzrokovao strah i naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, pronošenjem lažnih informacija putem javnog glasila kod tužioca prouzrokovao duševne bolove zbog narušavanja časti i ugleda“.

On je na sudu izjavio da je na događaju pod nazivom „Sjelo Hercegovaca i prijatelja“ koji je organizovao Grad Zrenjanin pratio aktivnosti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„U maloj sali prišao sam stolu zamenika gradonačelnika Saše Santovca, kako bih ga pozdravio i zahvalio se na pomoći koju je njegova supruga pružila mojoj majci. Tuženi je sedeo pored Santovca i počeo je da me vređa, psovao je mene, pederčino jedna, govno, videćeš ti, zaboravi moje ćerke i fabriku vode, nemoj više da si pisao o tome“, rekao je Bubnjević na ročištu.

Nakon toga, prema rečima Bubnjevića, Krlić je došao do njegovog stola, seo između privrednika Zorana Dimitrića  i direktorke televizije Santos Dubravke Popović, pored koje je Bubnjević bio i nastavio da ga vređa.

„Nakon 45 minuta, odlazim u VC, zatičem Sinišu Vukića, koga pozdravljam, neposredno za mnom ulazi tuženi, mimoilazi se sa Sinišom Vukićem i govori mi sada ćeš da vidiš šta te čeka. Zatvara vrata za sobom, nakon što je Vukić izašao, ponavlja sve uvrede i sve što sam rekao za pisanje moje, otvorenom šakom desne ruke me udara u predelu lica i vrata“, naveo je Bubnjević u izjavi sudu.

Bubnjević navodi da je potom neko obavestio obezbeđenje o tome šta se dogodilo pa je jedan radnik obezbeđenja Gradske uprave seo za njegov sto, kako bi „sprečio eventualni ponovni nasrtaj na mene“.

„Nakon desetak minuta, tuženi izlazi iz toaleta, prolazi pored mog stola i obraća mi se rečima: ‘Svaki put ćeš ovako završiti kada budeš pisao o mojim ćerkama i fabrici vode’“, kazao je Bubnjević na ročištu.

Bubnjević je nakon ovog događaja podneo prijavu protiv Krlića za krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138, stav 3 Krivičnog zakonika, kojim je propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Mirko Krlić je tada za UNS demantovao ove tvrdnje i naveo da „nikakvog fizičkog napada niti nasrtaja nije bilo”, kao i da je Bubnjević “prvi prišao njemu i počeo da ga vređa”.

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo je krivičnu prijavu navodeći da iz izjave Dalibora Bubnjevića proizilazi da Mirko Krlić „ni prilikom jednog incidenta sa njim, nije izgovorio nijednu pretnju“, već da mu se obraćao „uvredljivim rečima“.

Iz saslušanja svedoka koji su bili učesnici ovog događaja, Tužilaštvo je zaključilo da su ona različita o „delu događaja koji se zbio u toaletu“, te da se ne može na „nesumnjiv način utvrditi činjenično stanje“.

U tužbi koju je potom urednik zrenjaninskog nedeljnika podneo u decembru protiv Krlića navodi se i da je tužiocu naneta šteta u vidu duševnih bolova zbog povrede ugleda i časti zbog teksta „Urednik ‘Zrenjanina’ Dalibor Bubnjević me šikanira i maltretira“ objavljenog na sajtu UNS-a 27. septembra 2018. godine.

„U navedenom tekstu Mirko Krlić se predstavlja kao narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i kao bivši novinar i u istom komentariše na veoma ponižavajući način rad tužioca kao glavnog i odgovornog urednika lista ‘Zrenjanin’ i kao direktora istog i iznosi neistine o njemu i njegovom profesionalnom radu i o njemu kao ličnosti“, navodi se u Bubnjevićevoj tužbi.

Podsetimo, UNS je osudio fizički napad predsednika Odbora za kulturu i informisanje Mirka Krlića na glavnog i odgovornog urednika lista “Zrenjanin” Dalibora Bubnjevića. UNS je tražio od Krlića da se izvini Bubnjeviću i napusti mesto prvog čoveka Odbora.

Urednik lista „Zrenjanin“ traži od Krlića naknadu nematerijalne štete u iznosu od 100.000 dinara na ime pretrpljenog straha, kao i 100.000 dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova i 200.000 dinara na ime duševnih bolova zbog narušavanja časti i ugleda.

Sledeće ročište zakazano je za 13. avgust.

Komentari (6)

ostavi komentar
pon

03.06.

2019.

Indira Zrenjanin [neregistrovani] u 09:55

Re: Pravda

Мoje ime je Indira Momčilović, živim u Zrenjaninu i žao mi je ako sam Vas ičim uvredila, nije mi bila namera. Samo sam rekla svoje mišljenje na koje imam pravo, i ne pravim ni od koga ni dželata ni žrtvu. Neka se istina dokaže i pobedi na sudu.

Odgovori
ned

02.06.

2019.

Dalibor Bubnjvić [neregistrovani] u 11:52

Re:

Ako ste toliko sigurni u istinu, i ne pokušavate žrtvu da pretvorite u dželata, zašto se ne potpišete punim imenom i prezimenom (kao što to ja činim). Pretpostavljam da se ponosite svojim ličnim podacima i da u demokrtaskom društvo možete ih obelodaniti bez straha! Inače, Hotel je bio pun policije, zbog posete predsednika Dodika. Upravo su mi organizatori rekli da su ih usmeno obavestili. Nisam mogao da verujem da to nije bilo tako. Međutim, pokušaj zataškavanja sam potom razotkrio i o svemu postupio u skladu sa Zakonom i predmetnim protokolom. I pored brojnih svedočenja, odjednom je krivično delo dobilo elemente prekršaja. Toliko o tome koliko smo bezbedni! Neka je i njima, ali i Vama (čoveče koji se stidiš svoga imena), na čast. Ja se ponosim sobom, ime mi je Dalibor Bubnjević.

Odgovori
sub

01.06.

2019.

Indira Zrenjanin [neregistrovani] u 18:33

Re: Pravda

Trebali ste samo da obavestite policiju koja bi po Vašoj prijavi izašla na lice mesta i gotova stvar. Ne bi bilo dalje polemike da li je došlo do fizičkog napada i svega ostalog što ste naveli da Vam se desilo te večeri. Nije napadnut organizator, Uns, radna grupa, Vi tvrdite da ste te večeri napadnuti i Vi ste trebali da pozovete policiju, niko drugi samo Vi!!! To je moje mišljenje, a istina neka pobedi.

Odgovori
sub

01.06.

2019.

Dalibor Bubnjević [neregistrovani] u 14:19

Re:

Organizatori su me obavestili, neposredno nakon događaja, da su izvršili prijavu policiji. Sutradan, u subotu, saznajem da to nije učinjeno. U skladu sa protokolom o sprečavanju nasilja nad novinarima, obaveštavam UNS, koji o svemu obaveštava nadležnu radnu grupu koju čine tužioci, policajci i novinari. Potom, u ponedeljak, odlazi kod osnovnog javnog tužioca i izveštavam ga o svemu, a zatim podnosim obaveštenje građana i Policijskoj upravi. Dakle, koga sam još trebao da obavestim?! Zar nije dovoljno organizatora (koji je sve pokušao da zataška), tužioca, policiju i UNS?!

Odgovori
pet

31.05.

2019.

Indira Zrenjanin [neregistrovani] u 21:44

Odgovor

Jedno ostaje nejasno, zašto gospodin Bubnjević koji tvrdi da ga je Krlić udario i vređao nije to veče, tog momenta ili odmah nakon napada pozvao policiju, nego slučaj napada prijavljuje policiji posle tri dana!?
U petak napadnut, a tek u ponedeljak slučaj prijavljuje policiji!? Više ni on ne zna šta je sve slagao i izmislio.

Odgovori
čet

30.05.

2019.

Zoka [neregistrovani] u 15:02

Pravda

Glavu gore gospdine Bubnjevicu, on je pokazao kakav je covek, a nadam se da ce pravda pobediti.Vi ste kvalitetan i posten covek sa izuzetnim radom niz godina u listu Zrenjaninu.sve pphvale za vas

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi