Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Sokoj tužbom traži još 317.000 dinara – Radio Aleksinac ne priznaje dug
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

19. 04. 2019.

Autor: V. Novković Izvor: UNS

Sokoj tužbom traži još 317.000 dinara – Radio Aleksinac ne priznaje dug

Prvo ročište po tužbi Organizacije muzičkih autora Srbije Sokoj za autorsku naknadu u iznosu od 317.000 dinara protiv preduzeća Agro Pres, vlasnika Radio Aleksinca, održaće se 7. juna u Privrednom sudu u Beogradu.

Direktor Agro Presa i glavni i odgovorni urednik Radio Aleksinca Ninoslav Miljković smatra da je iznos od 27.720 dinara, koliko je Sokoj izračunao da je mesečna naknada za 2016. godinu, neosnovano viši jer je Sokoj tarifu minimalne naknade odredio na osnovu zone pokrivenosti od 30.001 do 100.000 stanovnika, koju, prema Miljkoviću, Radio Aleksinac nema.

Ugovor između Agro Presa i Sokoja iz 2010. godine kojim je Radio Aleksincu dato pravo emitovanja muzičkih dela iz repertoara Sokoja po tarifi od 700 bodova, odnosno 6.468 dinara mesečno, raskinut je 2014. godine jer je Miljković odbio da potpiše aneks ugovora kojim se menjaju odredbe Ugovora kako bi bile u skladu sa Tarifom naknada koju objavljuje Sokoj.

„Sokoj smatra da je trebalo da  plaćam po tarifi koju oni primenjuju, a za koju mi tvrdimo da nije usklađena sa izmenom Zakona o autorskim i srodnim pravima iz 2012. godine i za koju nema saglasnost Zavoda za intelektualnu svojinu. Njihova tarifa je doneta 2011. godine i ima mišljenje Komisije koja više ne postoji i koju zakon više ne prepoznaje“, rekao je Miljković UNS-u.

U podnesku sudu u koji je UNS imao uvid Sokoj navodi da Zakon predviđa da Komisija za autorska i srodna prava daje mišljenje na predlog tarife što je i urađeno, a da saglasnost Zavoda nije predviđena Zakonom. Sokoj tvrdi i da je Radio Aleksinac svrstao u zonu pokrivenosti imajući u vidu statističke podatke Republičkog zavoda za statistiku.

„Tuženi se poziva na Plan raspodele frekvencija, a istim je predviđeno da emiter mora imati minimum 60% pokrivenosti stanovništva u mrežama nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera radiodifuznim signalom. Dokaz da zaista pokriva samo 60% tuženi nikada nije dostavio“, navodi se u podnesku Sokoja.

Sud je na predlog Miljkovića doneo rešenje da se sprovede finansijsko veštačenje u dve varijante: veštačenje na okolnost visine autorske naknade i to u varijanti kada je autorska naknada obračunata u skladu sa ugovorom zaključenim među parničnim strankama i u varijanti kada autorska naknada obračunata primenom Tarife naknada koje naplaćuje Sokoj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi