Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Savetu za štampu svega 10 odsto medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2011.

Izvor: Danas

U Savetu za štampu svega 10 odsto medija

Cilj samoregulatornog tela jeste da okupi tvorce 85 odsto tiraža štampanih medija

Otkada je Savet za štampu zvanično počeo da funkcioniše u Srbiji pre oko dva i po meseca, svega 66 štampanih medija priključilo se ovom samoregulatornom telu, od ukupno 610 koliko je registrovano u Agenciji za privredne registre.

Pod „nadzorom“ ovog tela za sada se nalazi deset dnevnih novina, 22 magazina, kao i 34 lokalna štampana javna glasila.

Portparolka Saveta za štampu Gordana Novaković ističe za Danas da je cilj ovog tela, prema procenama, da okupi 85 odsto ukupnog tiraža štampanih medija u Srbiji, a ne određen broj naslova javnih glasila. Kako kaže, u toku su pregovori sa pojedinim medijima o pristupanju ovom samoregulatornom telu, a idealno bi bilo kada bi mogli da okupe 100 odsto tiraža štampe.

- Kojom će brzinom ići proširivanje broja medija koji će biti u nadležnosti Saveta za štampu, u ovom trenutku ne možemo da predvidimo. Od početnog broja medija naknadno se priključilo i sedam lokalnih medija koji ukupno imaju tiraž 56.000 primeraka. Inače, trenutno je u ovom telu značajan broj većih i poznatijih štampanih medija - napominje Novakovićeva.

Promocija rada Saveta za štampu počela je pre mesec dana održavanjem tribina po gradovima Srbije, a do maja iduće godine ciljevi i način rada biće predstavljeni u 32 grada. Cilj održavanja tribina je da se novinari u lokalnim medijima informišu o zadacima i značaju ovog tela, ali i da se građani obaveste o svojim pravima i mogućnostima zaštite od neprofesionalnog pisanja medija.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković ističe za Danas da je pristupanje ovom telu doborovoljno i da „niko nijedan medij ne može da obaveže niti primora na to“.

Prema njegovim rečima, zbog toga oni koji misle da će biti izloženi većim opomenama neće pristupiti Savetu. On dodaje da opomene ovog tela predstavljaju „moralnu kaznu“ za medije, kao i da je pokušaj samoregulacije u štampi značajan, „ali ne i mnogo efektivan“.

Komisija za žalbe Saveta za štampu nedavno je donela prve odluke o žalbama na tekstove objavljene u dnevnom listu Pres i nedeljniku NIN. U slučaju lista Pres doneta je odluka da su objavljivanjem teksta - „Lekar mučio ženu i njenog ljubavnika“ prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije, što se tiče zaštite privatnosti građana.

Prigovor bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića na tekst NIN-a - „Vlast štiti bivšeg ministra“ je odbijen, ocenjujući da NIN nije prekršio odredbe etičkog kodeksa.

U toku je još jedan žalbeni postupak po prigovoru KBC „Bežanijska kosa“ na pisanje tri beogradska dnevna lista. Komisiji za žalbe mogu se uputiti žalbe samo za sadržaje koji su objavljeni u poslednja tri meseca i to u medijima koji su se priključili Savetu. Ukoliko ovo telo zaključi da je povređen etički kodeks, medij koji je objavio sporni sadržaj mora da objavi takvu odluku.

Antrfile : UNS: Pažnja o ličnom bolu i šoku

Udruženje novinara Srbije (UNS) skrenulo je pažnju medijima da prilikom izveštavanja o nesrećama i tragedijama poštuju Kodeks novinara Srbije, koji propisuju da se novinari moraju odnositi sa posebnom pažnjom i saosećanjem kada se izveštavanje odnosi na lični bol i šok.

U izveštajima o saobraćajnoj nesreći koja se desila u petak uveče kod Malog Požarevca u pojedinim dnevnicima objavljene su fotografije žrtve nastradale u nesreći kojima se grubo krše odredbe o poštovanju privatnosti.

UNS podseća da pojedinci i institucije pogođene sadržajima u štampi imaju pravo žalbe Savetu za štampu.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi