Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lalić: Pobeda pritiska javnosti i priznanje greške vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 04. 2020.

Autor: Ivana Nikoletić Izvor: Danas

Odbačena krivična prijava protiv novinarke portala Nova.rs

Lalić: Pobeda pritiska javnosti i priznanje greške vlasti

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu protiv novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ane Lalić, potvrđeno je u odgovoru tužilaštva tom udruženju.

Naime, u mejlu u kom Tužilaštvo odgovara na pitanja udruženja na osnovu čega i zašto još uvek proces protiv Lalićeve traje, iako je i iz samog Kriznog štaba stigla potvrda činjenica koje je novinarka iznela u spornom tekstu, navedeno je da je prijava kojom se ona tereti da je iznela neistine o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine i time navodno širila paniku, odbačena još 20. aprila, te da je zvanično rešenje poslato advokatima odbrane.

– Ushićena sam i koliko god sam mislila da me nije strah, priznajem da mi je laknulo. S jedne strane, želim da verujem da je razum pobedio u ovoj zemlji. Međutim, ovo ne mogu da vidim kao pobedu razuma, jer do toga nije smelo ni da dođe. Ovo je samo pobeda pritiska javnosti, i svojevrsno priznanje greške koju je ova vlast fakat učinila, onog momenta kada je donela onu skaradnu uredbu o monopolu na informisanje koji se dodeljuje Kriznom štabu, i odlučila da hapsi novinare. Naravno da mi je drago što mi više ne preti robija, a sa druge strane mi je pomalo i žao što neću dobiti priliku da na suđenju čujem koga sam ja to uplašila i kao i što neću imati priliku da iznesem sve svoje dokaze koji nažalost potvrđuju da sam itekako bila u pravu, kaže Ana Lalić za naš list.

Ona je juče za Danas najavila da će za svedoke odbrane pozvati doktora Kona i ministra zdravlja Lončara, koji su u proteklih nekoliko dana na konferencijama Kriznog štaba izjavljivali da zaštitne opreme u početku pandemije zaista nije bilo u zdravstvenim ustanovama, ali da su tada doneli odluku da je bolje da javnost za to ne sazna, i time praktično potvrdili pisanje Lalić.

Ona dodaje da je mejl iz Tužilaštva za sada jedina potvrda da je slučaj odbačen, jer zvanična dokumenta još nisu stigla na adresu njenih branilaca.

– Zaista bih volela da u obaveštenju koje je poslato mojim advokatima stoji i objašnjenje zašto je Tužilaštvo odustalo od postupka, kao što bih volela da znam i zašto je, na prvom mestu i pokrenut postupak, zaključuje Lalić.

Ana Lalić privedena je početkom aprila kada je na portalu Nova.rs objavljen njen tekst u kome je pisala da osoblje u Kliničkom centru Vojvodine nema dovoljno zaštitne opreme za rad sa pacijentima obolelim od korona virusa. Krivičnu prijavu protiv nje podnelo je rukovodstvo KCV, za krivično delo izazivanja panike i nereda iz člana 343. Krivičnog zakonika, kao i jer narušava ugled te zdravstvene ustanove.

Mitić: KCV imao dovoljno opreme

Na pitanje da prokomentarišu krivični postupak protiv novinarke Ane Lalić posle izjave epidemiologa Predraga Kona da u početku epidemije nije bilo dovoljno zaštitne opreme, pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine profesor Igor Mitić izjavio je da ta ustanova na vreme bila snabdevena sa dovoljno zaštitne opreme i dodao da su od kovid-19 obolele samo dve medicinske sestre iz te ustanove i to posle kontakata van bolnice. To potvrđuje, dodao je, da su svi zaposleni od početka bili dobro zaštićeni. Na pitanje da li će svedočiti u eventualnom postupku protiv ove novinarke, Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dodao je da će se odazvati svakom pozivu državnih organa. R. B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi