Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Startuje niški Vikiliks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 10. 2011.

Izvor: Danas

Startuje niški Vikiliks

Onlajn novine Južne vesti postaju prvi srpski medij sa softverom koji garantuje anonimnost dostavljaču informacije o korupciji. Softver je nedavno instalirao Arturo Filasto, programer Globaliksa, i on skriva identitet svakog građanina koji bude dostavio informacije, dokumenta ili snimke o davanju mita, kriminalu i zloupotrebama u svojoj sredini.

Na jednom od običnih računara u redakciji regionalnih dnevnih on-lajn novina Južne vesti u Nišu ukucavamo sve poznatiju mantru www. google.com. Nakon toga na internetu proveravamo IP adresu pošiljaoca, dakle Južnih vesti, i dobijamo rezultat: IP adresa ovog portala ima potpuno drugačije cifre od stvarnih, a računar koji smo koristili nalazi se u Kanzas Sitiju u Misuriju. Samo nekoliko sekundi kasnije IP adresa Južnih vesti ima nove cifre, a redakcijski računar se preselio u Los Anđeles (Kalifornija).

Drugačije, ali potpuno iskrivljene rezultate provere dobili bi i policija, BIA, istražni organi ili bilo koja druga državna, regionalna ili gradska institucija koja bi pokušala da pronađe pošiljaoca. Južne vesti odnedavno su „ispod (njihovih) radara“.

Na identičan način biće zaštićena i anonimnost svakog građanina koji ovom mediju bude dostavio informacije, dokumenta ili snimke o korupciji, kriminalu i zloupotrebama u svojoj sredini.

Anonimnu dostavu informacija i zaštitu identiteta pošiljaoca garantuje softver TOR, inače korišćen za potrebe verovatno najpopularnijeg sajta na svetu, Vikiliksa. Vikiliks i sada preporučuje svima koji žele da mu dostave dokumenta da koriste TOR. Jedan od tvoraca TOR-a je Džejkob Epelbaum (Jacob Appbaum), koji od hapšenja Žulijena Asanža (Julien Assange) predstavlja Vikiliks u javnosti.

TOR je jedan od ključnih razloga zbog kojih Vikiliksovi izvori još uvek nisu „provaljeni“. Oni mogu biti otkriveni samo izvan sajber sveta.

Za potrebe Južnih vesti ovakav softver nedavno je instalirao Arturo Filasto, programer Globaliksa (Globaleaks), čije stručnjake često povezuju sa Vikiliksom. Softver je, inače, besplatan, a najčešće ga koriste internet sajtovi čija je namena da budu „uzbunjivači javnosti“ , među kojima je Vikiliks najpoznatiji.

Osnivač i glodur Južnih vesti Predrag Blagojević kaže da je ovaj portal „prvi medij u svetu koji ga koristi“.

- Rešenje se sastoji iz dva dela. Jedan deo je TOR koji garantuje anonimnost, a drugi deo je Globaliks koji korisnicima pojednostavljuje dostavu, praćenje statusa dostavljenih informacija i eventualnu anonimnu komunikaciju sa onim ko je informacije primio. U praksi, građanin će sa svog računara slati informacije nama, a one će nasumično odlaziti na jedan od tri do pet hiljada računara na svetu koji su u tom trenutku u sistemu, pa nasumično na drugi, pa nasumično na treći. Na taj način se u toj meri „zavarava trag“ da niko ne može da otkrije ko, kome i šta šalje. Naravno, ni Južne vesti neće i ne mogu znati ko je pošiljalac informacije - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da instalirani program osim IP adrese potpuno sakriva i server sa kojeg su informacije poslate.

Server koji koriste Južne vesti najverovatnije i neće biti u Srbiji. (Server Vikiliksa je na Islandu i u Švedskoj). I „onaj“ kod koga se server bude nalazio neće imati bilo kakva saznanja o poslatim informacijama jer program briše i „meta data“ podatke o računaru sa kojeg su odaslate. Čak i ukoliko bi se iz računara građanina uzbunjivača javnosti izvadio hardver, u njemu neće biti ikakvog traga o poslatim informacijama.

- Implementacija za potrebe Južnih vesti zasniva se na softveru Open Sors, koji se zove Globaliks, i čiji sam jedan od glavnih programera. Obavio sam podešavanje takvog sistema kako bi građani uzbunjivači javnosti, koji znaju za neku malverzaciju i žele o tome da progovore u javnom interesu, Južnim vestima mogli da dostave materijal potpuno anonimno i bezbedno. Nadamo se da će korišćenje ovakvog softvera za potrebe Južnih vesti doprineti da srpsko društvo bude transparentnije i otvorenije. Naš cilj i jeste da se skrene pažnja javnosti i vlasti na važna pitanja, a društvo učini otvorenijim i transparentnijim- dodaje Filasto za naš list.

Blagojević precizira da je otkrivanje korupcije jedan od prioriteta u izveštavanju ovog portala, a da je garantovanje anonimnosti građana uzbunjivača javnosti izuzetno korisno oružje u borbi protiv nje. Pri tom podseća da aktuelni Zakon o elektronskim komunikacijama omogućava policiji da preko operatera prilično lako sazna ko, kome i kada je poslao imejl ili uputio poziv sa fiksnog i mobilnog telefona. Nalog suda policiji je potreban samo za prisluškivanje razgovora. -

Znamo gde živimo. Mnogi građani koji bi želeli da prijave korupciju ili kriminal boje se da će biti otkriveni, pa i trpeti štetne posledice zbog toga. Ako bi nekom mediju poslali informaciju o korupciji, recimo, važnijeg funkcionera ili političara strahuju da on poznaje nekog u policiji ili BIA, pa bi mogao da ga „zamoli“ da mu „proveri“ ko je informaciju poslao. Nije isključeno ni da se nečiji razgovori prisluškuju, a da to nije u potpunoj saglasnosti sa zakonom. Mi želimo da svi građani koji žele da prijave korupciju i kriminal ostanu anonimni, bezbedni i sigurni - kaže Blagojević.

Južne vesti će početi da koriste TOR u narednih mesec dana, nakon što obave sve tehničke pripreme i sprovedu kampanju. Korišćenje tog programa biće jednostavno za svakog ko ima računar. U redakciji upravo rade na uvođenju sličnog softvera za mobilne telefone, kako bi uzbunjivači javnosti i na taj način mogli da pošalju informaciju, a ostanu nepoznati.

Antrfile: Prisluškivanje za 149 dolara

Mada se danas sve više vodi računa o zaštiti identiteta i privatnosti građana koji koriste internet i mobilnu telefoniju, sve je više i načina da se identitet otkrije, a privatnost ugrozi. Na internetu svako može pronaći softver Flekispi koji omogućava da se za samo 149 dolara godišnje „prisluškuju“ tuđi mobilni telefoni. Za ovu cenu ne mogu se slušati razgovori, ali se mogu čitati SMS-ovi i videti ko je koga i kada pozvao. Najskuplja varijanta ovog softvera staje 349 dolara godišnje. Ona omogućava i slušanje razgovora na mobilnim telefonima sa operativnim sistemom Symbian (Simbian), koji koristi Nokia, kao i Windows i BlackBerry (BlekBeri). Za sada se ne mogu prisluškivati jedino telefoni sa operativnim sistemom Android.

Zorica Miladinović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi