Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tomica Milosavljević protiv nedeljnika NIN
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 10. 2011.

Izvor: Danas

Tomica Milosavljević protiv nedeljnika NIN

Prve dve odluke Saveta za štampu biće objavljene sutra

Beograd - Savet za štampu odlučivaće danas o žalbi bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića na tekst objavljen u nedeljniku NIN 14. oktobra, pod naslovom „Vlast štiti bivšeg ministra“, a odluka Komisije za žalbe biće saopštena sutra na konferenciji za štampu.

Ovo samoregulatorno telo, inače, ranije je donelo još jednu odluku u slučaju jednog beogradskog dnevnog lista, koja će takođe biti zvanično objavljena na sutrašnjoj konferenciji.

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević podneo je žalbu Savetu za štampu na tekst u NIN-u, koji je bio najavljen i na naslovnoj strani, jer je „izneto više neistina, uvredljivo, sa insinuiranjem njegove krivice u vezi sa aktivnostima tokom pandemije AH1N1 virusa 2009/2010. godine, posebno tokom nabavke pandemijske vakcine“.

„Pored tužbe nadležnom sudu za uvredu i klevetu, koju imam nameru da podnesem, molim da na Savetu za štampu razmotrite moju žalbu na neetičko postupanje novinara NIN-a“, naveo je Milosavljević u prigovoru.

Drugi slučaj o kojem će biti objavljena odluka je povodom žalbe mreža „Žene protiv nasilja“ na jedan beogradski dnevni list. Oni su uložili prigovor jer je „novinskim člankom ženi koja je preživela nasilje učinjena dodatna šteta, iznošenjem neproverenih informacija, objavljivanjem ličnih podataka koji mogu doprineti identifikaciji žrtve, iznošenjem informacija nerelevantnih za nasilje koje je nad njom učinjeno“.

Kodeks novinara Srbije, podsetimo, zabranjuje da se radi senzacionalizma ili atraktivnosti izveštaja, objavljuju informacije koje nisu neophodne za razumevanje suštine događaja, a pritom mogu da dovedu do uznemirenosti kako žrtava i njihovih bližnjih, tako i šire javnosti.

Za više od mesec dana, otkako je Savet za štampu počeo zvanično sa radom, pristiglo je desetak žalbi na medijske sadržaje, od kojih je većina odbačena, između ostalog, zbog toga što su tekstovi koji su predmet prigovora objavljeni pre više od tri meseca.

Podsetimo, Komisiji za žalbe mogu se uputiti žalbe samo za sadržaje koji su objavljeni u poslednja tri meseca i to u medijima koji su se priključili Savetu. Komisija će odlučivati o žalbama na konkretne tekstove i fotografije objavljene u novinama, kao i na tekstove, fotografije i audio zapise na veb-sajtovima novina i magazina članica. Ukoliko ovo telo zaključi da je povređen etički kodeks, medij koji je objavio sporni sadržaj mora da objasni takvu odluku.

B. Cvejić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi