Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pala optužnica protiv novinara, sledi nova istraga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 10. 2011.

Izvor: Politika

Pala optužnica protiv novinara, sledi nova istraga

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, obavestio je juče javnost da je od republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac dobio garancije da će optužnica novosadskog tužilaštva protiv novinara „Nacionalnog građanskog lista” biti odbačena.

Foto: Srđan Pečeničić
Podsetimo, tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv novinarke Jelene Spasić i njenog urednika Milorada Bojovića, jer je u junu „Nacionalni građanski list” (koji je u međuvremenu prestao da izlazi) objavio strogo poverljiv „Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini”, o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije.

Tužilaštvo je u optužnici navelo da je taj tekst, sačinjen na osnovu izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, „naneo štetu bezbednosti Srbije”.

– Zagorka Dolovac me je obavestila da je odluka republičkog tužilaštva da odustane od optužnice Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu protiv novinara „Nacionalnog građanskog lista”. Smatram da je to profesionalan i odgovoran potez. Kako sam razumeo, istraga će biti proširena na druga NN, odnosno službena lica, zbog odavanja tajne. Novinari nisu odali državnu tajnu, već onaj ko im je dostavio taj poverljivi dokument – rekao je Šabić juče pre podne za „Politiku”.

Međutim, u toku dana oglasio se i portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić, koji je potvrdio da je optužnica protiv novinara odbačena, ali i da će se protiv njih dvoje ponovo „voditi istražni postupak”.

– Optužnica novosadskog tužilaštva je vraćena u istragu, upravo zbog činjenice da pre podizanja optužnice istraga nije ni vođena. U zavisnosti od rezultata istrage, tužilaštvo će odlučiti o daljim koracima – objasnio je Zorić za naš list.

Komentarišući Zorićevu najavu da će se dvoje novosadskih novinara ponovo naći na meti istražnih organa, Rodoljub Šabić je naveo da je, ukoliko su Zorićevi navodi tačni, takvo ponašanje tužilaštva „tragično”.

– Ukoliko sam pogrešno razumeo Zagorku Dolovac, to je tragično. Znam samo da suđenja po sadašnjoj optužnici neće biti. Ukoliko se zaista ponovo novinari nađu pod lupom tužilaštva, a ne funkcioner koji im je odao državnu tajnu, moraće da bude ispoštovana zakonska odredba da novinari imaju pravo da zaštite svoj izvor. Drugo je pitanje da li će tužilaštvo moći da smogne snagu da ovaj postupak istera do kraja – rekao je sinoć Šabić za naš list, pošto smo mu predočili kakvo je viđenje ovog slučaja izneo Tomo Zorić.

Podsetimo, u tekstu „Državni organi potpuno nespremni za rat” koji je „Nacionalni građanski list” objavio 9. juna ove godine, preneti su delovi poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane RS o stanju priprema za odbranu u Republici Srbiji u 2010. godin

i„Ako bi danas izbio rat u Srbiji, dobrim delom se ne bi znalo ko pije a ko plaća, pošto brojni državni organi i javna preduzeća ignorišu zakonom propisane pripreme za odbranu zemlje”, objavio je ovaj list.

„Neodgovornost onih koji žive i rade o trošku građana prema odbrani države ide dotle da čak nije moguće ni pobrojati s koliko ljudi, u slučaju rata, Srbija raspolaže.

U 2010. počeo je postupak prikupljanja podataka o ukupnom stanju ljudskih resursa u sistemu odbrane, ali je nemoguće prikupiti podatke zbog neodgovornog odnosa pojedinih ministarstava i većeg dela opština i gradova, navedeno je u izveštaju Ministarstva odbrane.”

„Srbija je neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze i, shodno tome, ne pretenduje na članstvo u NATO savezu”, piše u izveštaju na 27 strana, koji navodi i da je „pojačano interesovanje stranog faktora prema sistemu odbrane i na istraživanje opredeljenosti i stavova pripadnika MO i VS u vezi s mogućnostima uključenja u evroatlantske integracije”.

Takođe, u izveštaju koji je kao službena tajna poslanicima poslat na kućne adrese konstatuje se da nema gde da se skladište ubojna sredstva, nema para za održavanje radarskih i vazduhoplovnih sredstava, za održavanje objekata i opreme, a teško je održavanje i nabavka delova jer je sve tehnološki zastarelo…

Naoružanju i vojnoj opremi na skladištima uglavnom je istekao rok, dosta toga se čuva na otvorenom pa degradira, a motorna vozila uglavnom su starija od 20 godina.

Marko Albunović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi