Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić: Odluka tužilaštva da odustane od optužnice odgovoran potez
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 10. 2011.

Izvor: www.poverenik.rs

Šabić: Odluka tužilaštva da odustane od optužnice odgovoran potez


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je odluka Republičkog tužioca da odustane od optužnice protiv novinara lista „Nacinalnog građanskog“ profesionalan i odgovoran potez. Naglašavajući da je ovakva odluka tužilaštva u skladu sa demokratskim standardima slobode štampe i prava javnosti da zna, a i sa zahtevima pravičnosti i pravde, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Jutros me je Zagorka Dolovac, republički tužilac obavestila da tužilaštvo neće nastaviti krivični postupak protiv novinara lista „Nacinalnog građanskog“ po optužnici koju je podiglo Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, a koja još nije ni stupila na pravnu snagu i da će umesto toga biti proširena istraga u odnosu na druga NN, službena lica zbog odavanja tajne.

Još odmah nakon što su u javnost stigle informacije o podizanju optužnice protiv novinara upozorio sam da taj potez, s mnogo razloga, može biti shvaćen kao ugrožavanje slobode štampe i prava javnosti da zna, ukazujući pritom i na zakonske garancije tajnosti novinarskog izvora. Upozorio sam da u konkretnim okolnostima, ako za to uopšte postoje razlozi, krivce za odavanje tajne treba tražiti na drugoj strani, među službenim licima – funkcionerima ili državnim službenicima. Tom prilikom izrazio sam nadu da će Republički tužilac korigovati potez Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu.

Razume se da sam veoma zadovoljan što je Republički tužilac upravo to i učinio i na taj način potvrdio uvažavanje standarda vezanih za slobodu štampe i prava javnosti da zna koji važe u demokratskom svetu.“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi