Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beku istekao rok
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2011.

Izvor: Pravda

Beku istekao rok

Država Srbija će i dalje upravljati "Novostima"

Privrednik Milan Beko nije dao ponudu za otkup preostalih 37,5 odsto kapitala ‘’Novosti’’ koje su u vlasništvu države Srbije i malih akcionara, a rok od tri meseca je istekao krajem septembra, ali nije ni prodao svoj udeo od 62,4 odsto, na šta ga je zakon obavezivao ako ne može da otkupi svih 100 odsto.

Zato će ‘’Novostima’’ i dalje upravljati država, kao najveći pojedinačni vlasnik sa 36,6 odsto kapitala, jer ga je kaznila u junu kada je saznala da je on većinski vlasnik.

Komisija za hartije od vrednosti Beku je u junu, kada je priznao da je vlasnik ‘’Novosti’’, oduzela pravo upravljanja kapitalom te novinske kuće iznad 25 odsto, iako poseduje 62,4 odsto.

On je, po srpskom zakonodavstvu, bio dužan da u trenutku kada je, pre nekoliko godina, kupio paket akcija preko 25 odsto da otkupi i preostali kapital, ali to nije učinio, pa država Srbija nije mogla da ga kazni jer nije ni znala ko je vlasnik dok Beko sam nije priznao.

Kazna će i sada zaobići ovog biznismena jer strani investitori, kakav tretman ima i Beko, ne podležu sankcijama za takve prekršaje.

Beko je kupovao akcije ‘’Novosti’’ preko tri inostrane firme, preko ‘’Trimaksa’’ i ‘’Ardosa’’ stekao je vlasništvo od po 24,89 odsto, a preko treće firme ‘’Karamat’’ još 12,55 odsto kapitala.

Tek kada je Beko priznao da je većinski vlasnik te novinske kuće, Komisija za hartije od vrednosti upustila se u kontrolu i utvrdila da zajednički deluju tako što dve imaju istog osnivača, a dve zajedničkog zastupnika.

U Komisiji ističu da su svojevremeno ukazivali na činjenicu da će strani investitori, odnosno firme osnovane u inostranstvu imati povlašćen položaj jer u slučaju da ne daju ponudu za otkup stoodstotnog kapitala ne može da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti kao za domaću, tako što će se podneti prijava za privredni prestup.

U Komisiji tvrde i da su predlagali da se oduzmu sva prava glasa, odnosno vlasnik isključi iz upravljanja, ali to nije ugrađeno u zakon.

U toj državnoj instituciji ističu da će tek kada u novembru na snagu stupi novi Zakon o tržištu kapitala kao matični za tu oblast moći da menjaju i Zakon o preuzimanju.Advokat Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže da je problem to što kada se jednom uvede neko pravilo, teško se menja.

Država je htela da učini malu pogodnost stranim investitorima ne računajući da će se domaći kao Milan Beko pojavljivati u liku stranca. Sada će biti teško ukinuti tu privilegiju jer Zakon o stranim ulaganjima ne dozvoljava da se uslovi investiranja pogoršavaju. Osim toga, kazne za privredni prestup nisu visoke i Beko bi lako platio - kaže Pavlović.

Pravnim zavrzlamama u vezi toga ko je vlasnik, a sada i ko upravlja kompanijom koja izdaje Dnevni list ‘’Novosti’’ tu nije kraj jer je pre nekoliko meseci u medijima obelodanjeno da je Beku novac za kupovinu ‘’Novosti’’ dao VAC i da je dužan da mu ustupi vlasništvo kada obezbedi dozvolu kod antimonopolske komisije.

VAC je nedavno odbila Komisija za zaštitu konkurenciju da odobri dozvolu za kupovinu tog lista po drugom do sada zahtevu za kupovinu, do okončanja sudskog spora zbog ranije podnetog zahteva za odobrenje koncentracije, odnosno kupovine.

Antrfile : Upravljaju u ime države


Država je u junu postavila šest članova Upravnog odbora, a Beka će zastupati Aleksandar Bojić, zaposlen u ‘’Delti’’. Predsednik tog UO je Dina Kurbatvinski Vranešević, pomoćnik direktora RTS-a, a predsednik Nadzornog odbora, gde država ima dva predstavnika, jeste Dragana Simić, pomoćnik direktora u zdravstvenoj ustanovi ‘’Apoteka Beograd’’.

S. J.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi