Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bojović: Udar na demokratiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2011.

Izvor: Tanjug

Bojović: Udar na demokratiju


NOVI SAD - Glavni i ogovorni urednik sada već ugašenog lista "Nacionalni građanski" Milorad Bojović danas je, u pratnji advokata, preuzeo optužnicu koja ga tereti za odavanje državne tajne zbog teksta objavljenog pre nekoliko meseci o vojnoj spremnosti zemlje.

Bojović je označen kao drugooptuženi, dok je prva na optužnici novinarka tog dnevnika Jelena Spasić, autorka spornog članka pod naslovom "Državni organi potpuno nespremni za rat", objavljenog u junu, akoji je koristio materijale sa oznakom "strogo poverljivo".

"Smatram da je ovim činom demokratija u Srbiji umrla, jer je sloboda medija osnov svakog demokratskog društva. Ukoliko se novinari optužuju zato što su radili svoj posao, onda nema govora ni o demokratiji, niti o ulasku naše zemlje u Evropsku uniju", izjavio je Bojović okupljenim novinarima nakon izlaska iz Palate pravde.

On i njegov advokat, kako je rekao, još nisu odlučili da li će sačiniti prigovor na optužnicu, ili će prihvatiti da sud donese konačnu odluku.

"Suđenja se ne plašim, a mislim da će do njega doći, jer smatram daje ceo proces na neki način montiran. Ukoliko budem osuđen i iscrpim sve mogućnosti pravnog leka, moraću da se obratim Sudu u Strazburu da me oslobodi odgovornosti", zaključio je poznati novosadski novinar.

Prema rečima branioca Dragoljuba Martinovića, u upravo primljenoj optužnici Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu navodi se da je Bojović omogućio odavanje državne tajne, odnosno da je pružio pomoć NN licu koje je dostavilo izveštaj, namenjen poslanicima Skupštine Srbije.

"Poenta ovog slučaja jeste da je u `Nacionalnom građanskom` objavljenizveštaj koji na svom fajlu ima oznaku `strogo poverljivo`, a u kojem se analizira potencijal odbrane Republike Srbije, odnosno ističe da je ona slabo pripremljena, štaviše uopšte nije spremna za rat", rekao je Martinović.

Advokat smatra da razmišljanje na taj način i podnošenje krivične prijave predstavljaju "prst u oko elementarnoj logici". "Novinare, tako, mogu danas da optuže što pišu da Srbija nije spremna za rat, a sutra zbog toga što pišu da živimo loše, da su nam male plate, da se ne grade putevi, što su opštepoznate činjenice", nastavio je Martinović.

Tužilaštvo je, ukazao je advokat, veoma zainteresovano da sazna ko je "Nacionalnom građanskom" dostavio poverljivi akt, pa će biti interesantno videti da li će svih 250 narodnih poslanika biti pozvano u svojstvu svedoka da se izjasne da li poznaju Bojovića ili Spasićevu i dali su oni taj svojevrsni insajder.

"Mada Zakon o javnom informisanju i drugi zakoni štite izvor, ovde se traži da on bude imenovan, što predstavlja vraćanje na staro, korak ilidva unazad u pravima na slobodu štampe", istakao je branilac. Martinović smatra da je prigovor na optužnicu moguć i zbog toga štonije bilo istrage, što Bojović nikada nije pozvan u statusu osumnjičenog, već je samo dva puta razgovarao s policajcima o celom slučaju kao običan građanin.

"Nije bilo istrage, već je vođen tzv. skraćeni postupak, a na bazi neformalnih razgovra i dostavljene dokumentacije napisana je optužnica. Uprkos tome, najverovatnije, nećemo uputiti prigovor, već ćemo otići na suđenje i insistirati da ono bude javno", zaključio je Martinović.

Podršku novinarima "Nacionalnog građanskog" dalo je Udruženje novinara Srbije, više od 100 novinara je potpisalo peticiju u njihovu odbranu, a i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je uveren da nije bilo nikakvog odavanja državne tajne.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi