Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EULEKS i KFOR: Najava istrage i osuda nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2011.

Izvor: KIM radio

EULEKS i KFOR: Najava istrage i osuda nasilja

Određen broj vojnika KFOR-a je povređen kao i određen broj građana, što je za žaljenje i ne bi smelo da se ponovi, rekao je na večerašnjoj zajedničkoj konferenciji EULEKS-a i KFOR-a portparol EU misije Nikolas Havton.

Havton je rekao kako je danas, tokom zajedničke akcije EULEKS-a i KFOR-a u blokiranju ilegalnog puta u blizini Jarinja, “nasilje pokazano prema vojnicima KFOR-a koji su bili tamo da osiguraju bezbednost i vladavinu prava”.

“Nasilje nije dozvoljeno. Važno je pokazati uzdržanost. EULEKS poziva na uklanjanje barikada kako bi se omogućila sloboda kretanja. Evropska unija je dala punu podršku svojoj misiji i takođe pozvala na uklanjanje barikada”, kazao je Havton.

Portparol EULEKS-a je na pitanje novinara da li će današnji događaj ugroziti dijalog u Briselu rekao da su to dva odvojena događaja i da će se pregovori, kao jedini način da se dođe do rešenja, sigirno nastaviti.

Novinare je intresovalo kako se može dokazati tvrdnja da je KFOR napadnut kada toga nema na snimcima srpskih televizija. Houton je odgovrio da EULEKS razmatra da sprovede istragu o današnjem događaju. "Mislim da je jako teško za KFOR i EULEKS da sačine detaljnu hronologiju današnjih događaja", zaključio je Havton.

Nešto detaljniji u opisivanju današnjih nereda na alternativnom putu u blizini administrativnog prelaza Jarinje bio je šef KFOR-ovog odeljenja za odnose sa javnošću Ralf Adamec.

„Oko 13 časova civilno vozilo je pokušalo da probije blokadu KFOR-a na Jairinju. Tom prilikom je bio povređen jedan vojnik KFOR-a. Drugi vojnik je onda nakon upozornja ispalio metak u vozača ranio ga. Nakon toga situacija se pogoršala, bačene su dimne bombe na vojnike KFOR-a i začula se pucnjava“, kazao je Adamec apelujući na sve da na miran način, političkim putem, pronađu rešenje.

Odgovarajući na pitanje novinara KIM radija koja je municija korišćena i ako je u pitanju bojeva, kao što to tvrde predstavnici Srba, ko je onda i zašto to odobrio, Adamec je kazao kako su to bezbednosni podaci na koje on ne može javno saopštiti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi