Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Devetoro zaposlenih još bez plate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 10. 2011.

Izvor: Dnevnik

Devetoro zaposlenih još bez plate

Izabrano rukovodstvo Radio Sombora

Možda se još uvek ne zna koja je sudbina jednog od najstarijih lokalnih elektronskih medija u Vojvodini Radio Sombora, ali ova informativna kuća makar više nije obezglavljena.

Naime, odlukom Skupštine akcionara, kojom dominiraju predstavnici Akcijskog fonda Republike Srbije, za vršioca dužnosti direktora je postavljen dugogodišnji novinar i urednik ove kuće Stipan Benić.

Ovim potezom je posle višemesečnog „bezvlašća” dobila sve organe upravljanja, pošto je pre nepunih mesec dana imenovan i novi zastupnik većinskog državnog kapitala Bojan Đurović iz Novog Sada.

Radio Sombor je, kako se ispostavilo, neuspešno privatizovan aukcijskom prodajom većinskog kapitala u novembru 2007. godine, da bi privatizacioni ugovor bio raskinut već polovinom sledeće godine.

Od tada je nerešen status ove medijske kuće, koja emituje informativni program na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom i romskom jeziku. Prihodi od marketinga nisu bili dovoljni za regularno poslovanje, pa su zaposleni u ovoj firmi bili u prilici da se suoče i sa isključenjem električne energije, dok o platama nije bilo ni govora.

Angažmanom lokalne samouprave i pokrajinskih vlasti, konačni i potpuni kolaps je ipak izbegnut, mada se ni u ovom momentu ne zna definitivna sudbina „Radio Sombora” i pored pune podrške strukovnih udruženja, odnosno Nezavnisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja novinara Srbije.

- I u ovakvim uslovima devetoro zaposlenih realizuju informativni program, mada im je za devet meseci prošle godine isplaćena samo akontacija u visini od pet hiljada dinara mesečno, dok za ovu godinu zaposleni nisu videli ni jedan jedini dinar - kaže novi v.d. direktora Stipan Benić, nadajući se boljim danima.

Za sada je sva svoja obećanja za upućivanje pomoći ovom lokalnom mediju ispunio jedino Grad Sombor koji je svojevremeno usvojenom odlukom o varoškom budžetu predvideo izdvajanje tri miliona dinara za informisanje. Ove pare su u celosti prebačene „Radio Somboru”, ali su u najvećem delu potrošene za pokrivanje dugova i izvršenje pravosnažnih presuda u korist nekadašnjih radnika.

Novom, najzad izabranom, rukovodstvu preostaje da utvrdi da li i koliki dugovi još opterećuju poslovanje, dok je na pokrajinskom nivou vlasti da isplati 900 hiljada dinara, namenjenih za tehničko opremanje (pola miliona dinara) i informisanje na jezicima nacionalnih manjina (400 hiljada dinara), svojevremeno odobrenih kroz proces konkursa za ove namene.

M. Miljenković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi