Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijska dominacija na tržištu Srbije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 10. 2011.

Izvor: Danas

Medijska dominacija na tržištu Srbije?

Izdavač Špringer hoće da kupi VAC

Esen, Beograd - Najavljena promena vlasničke strukture nemačke medijske grupe VAC bila je za Srbiju interesantna i pre nego što se u dogovore sadašnjih vlasnika svojom ponudom o preuzimanju umešala takođe nemačka medijska grupa Aksel Špringer.

Oba izdavača imaju vlasničke udele i u medijima u Srbiji.

Špringer je osnovao zajedničko preduzeće sa švajcarskim Ringijerom, vlasnikom beogradskih listova Blic, Alo, NIN. VAC, koji već ima udele u beogradskoj Politici i novosadskom Dnevniku, zvanično nije odustao od namere da kupi beogradske večernje „Novosti“.

Ukoliko bi se to desilo, a Špringer preuzeo VAC, Špringerova dominacija srbijanskim medijskim tržištem bila bi gotovo totalna. Ukratko: bilo bi mnogo posla za komisiju za zaštitu konkurencije u Srbiji. Ali i u Nemačkoj.

Petra Grotkamp, naslednica Jakoba Funkea, jednog od osnivača VAC-a, navodno je dosta daleko uznapredovala u pregovorima sa naslednicima drugog od osnivača, Brosta, u nameri da svoj udeo od 16,67 odsto firme za 470 miliona evra uveća sa njihovih 50 odsto. Ona je brzopotezno i javno odbila ponudu Špringerovog šefa Matijasa Defnera, koja se prema navodima nemačkih medija, pre svega ticala VAC-ovih izdanja u Austriji - Krone cajtung i Kurir, kao i regionalnih izdanja kao što je Braunšvajger cajtung, i oglasnih časopisa.

Gospođa Grotkamp je uz odlučno odbijanje Špringerove ponude podsetila i na svoje ugovorom osnivača uređeno pravo preče kupovine.

Na kraju Špringerove ponude otkucane na pet strana, Matijas Defner je napisao rečenicu koja je izazvala najviše pažnje, a ona glasi da ovog trenutka ni ponuda o preuzimanju celog Vaca nije u principu isključena. Za ceo VAC Špringer nudi 1,4 milijarde evra, što je za 500 miliona evra više od ponude Petre Grotkamp Brostovim naslednicima.

Ovi poslednji opet nisu sasvim u vlasti sopstvene kompanije pošto je njen osnivač ovlastio advokata Petera Hajnemana da do 2015. godine brine o zakonitoj primeni njegovog testamenta. Hajneman je objavio da će sve ponude biti ispitane i doneto rešenje najbolje za unuke osnivača i duh testamenta.

R. Ć.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi