Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Skupe minute udarile džep
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Skupe minute udarile džep

Televizije sa nacionalnom frekvencijom i dalje ne poštuju Zakon o oglašavanju

Nacionalne televizije prekršile su Zakon o oglašavanju 2.123 puta samo u prvoj polovini ove godine.

Rekorder je TV Prva, koja se oglušila o Zakon 539 puta za šest meseci. Sledi RTS 1 sa 405, pa B 92 sa 338 prekršaja. Samo osam manje izmerio je specijalni softver RRA na drugom programu javnog servisa.

TV Pink je napravila 315 prekršaja, a znatno opreznije bile su Avala (93) i Hepi (91). Najdisciplinovanija je, ispostavilo se, Hepi kids TV, koja se samo 12 puta za pola godine oglušila o Zakon.

Savet RRA, na osnovu ovih prekršaja, podnosi protiv nacionalnih TV kuća prekršajne prijave, ali je broj presuda zanemarljiv u odnosu na broj slučajeva.

- Raduje nas što je broj kršenja ipak počeo da se smanjuje, u odnosu na prošlu i prve mesece ove godine - kaže, za ”Novosti”, Goran Bogdanović, zamenik predsednika Saveta RRA.

A najčešći prekršaj televizija je dužina reklamnih blokova. Komercijalne na sat programa mogu da imaju 12 minuta reklama, a RTS duplo manje. Pravila reklamiranja su stroga i kada je reč o sadržajima - koje reklame su dopuštene uz koji program ili koliki je razmak između reklamnih blokova, pa i zbog toga pljušte prijave.

- Prijava ima manje nego prekršaja - objašnjava Karadžić.

- Recimo, u jednom mesecu protiv jedne televizije podnesemo onoliko prijava koliko je članova Zakona prekršeno. Ali, ako je isti član prekršen 50 puta, prijava je samo jedna, a u njoj su zabeleženi svi prekršaji.

Tokom prošle godine broj prekršaja se, takođe, merio hiljadama, ali nijedna televizija nije bila kažnjena. Tek ove godine, kažu u RRA, počele su da stižu na naplatu prve kazne.

Antrfile : Kazne stižu do dve milijarde

Televizije koje preteraju sa dužinom reklama, previše skrate vreme između reklamnih blokova, ili na drugi način prekrše Zakon o oglašavanju, čeka kazna od 100.000 do milion dinara. Kada bi svaki pojedinačni prekršaj bio kažnjen, osam nacionalnih kanala moralo bi da plati od 212 miliona do dve milijarde dinara.

I. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi