Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dejan Anastasijević - i pre i posle atentata jednako profesionalan i hrabar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2019.

Autor: Mladen Savatović Izvor: N1

Dejan Anastasijević - i pre i posle atentata jednako profesionalan i hrabar

Urednik BBC na srpskom i dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević preminuo je sinoć posle duge i teške bolesti. U aprilu 2007. Anastasijević je preživeo atentat, a bio je poznat po tekstovima o bezbednosnim službama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, dok je tokom 2007. posebno, pisao o slučaju "Škorpiona" i braće Bitići.

Njegove kolege kažu - Dejan je bio inspiracija, a njegov odlazak je veliki gubitak za srpsko novinarstvo.

Jedan od najboljih i najhrabrijih - tim rečima Dejana Anastasijevića ispraćaju prijatelji sa kojima je radio. Novinar nedeljnika Vreme Filip Švarm priseća se 2007. godine kada je na Anastasijevićevom prozoru eksplodirala bomba. Poruka je bila jasna, ali njegov prijatelj nije dozvoljavao da ga taj događaj sputa.

"Nije hteo, dakle, da pristane na ulogu žrtve. On je svoj posao na isti način savesno i profesionalno, izuzetno kvalitetno radio jednako i pre i posle. Taj atentat na Dejana nije ga ni na koji način usporio, nije ga ni na koji način zaplašio, nije doprineo ničemu da on promeni bilo koju svoju naviku životnu, a kamoli profesionalnu", kaže odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Ko je pokušao ubistvo novinara koji je pisao kriminalu i ratnim zločinima devedesetih? Do danas odgovora nema, ostaju samo pretpostavke.

Govoreći o tom slučaju, reditelj Gorčin Stojanović ocenio je da se radilo o istom "metku lutalici", koji kruži Srbijom već dosta godina: "Izvor tog zla nije nepoznat i on se povremeno i sam oglašava, samo što je teško bez države koja bi se bavila, bez nekog ozbiljnog državnog tužilaštva koje bi se ozbiljno bavilo prikupljanjem dokaza, potpuno nezavisno od bilo čega, očekivati da saznamo i ko je pokušao atentat na Dejana, kao i mnoge druge stvari".

To što Anastasijević nije dočekao da otkrije ko je izvršitelj, a kamoli nalogodavac pokušaja njegovog ubistva, velika je tragedija, kaže njegova koleginica Aleksandra Nikšić, s kojom je delio radno mesto poslednjih godinu, ali i dugogodišnje prijateljstvo.

"Činjenica da niko 12 godina nije učinio ništa da bi se razotkrio taj napad, to je zaista uvredljivo, ne za profesiju, ne za Srbiju, ne samo za Dejana, to je uvredljivo za pravdu kao takvu. Dejan je to sve odbacivao, on je smatrao da prosto novinarski posao nosi rizik", navodi glavna urednica BBC na srpskom Aleksandra Nikšić

Od Dejana Aanastasijevića na društvenim mrežama oprostile su se ostale kolege, prijatelji kao i medijska udruženja, ali i šira javnost. Anastasijević je za analitički i hrabar pristup novinarstvu, dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, "Dušan Bogavac" i "Staša Marinković".

Zbog mentorstva i mudrosti koju je nesebično delio, za mlade kolege iz BBC news-a na srpskom ostaće zauvek Joda iz serijala Ratovi zvezda.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi