Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Aplauzi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 03. 2011.

Izvor: Vreme

Aplauzi

Zatvor zbog pretnji novinarki

Osnovni sud u Šapcu, predsednik Veća sudija Radenka Mijatović, osudio je sveštenika Bogdana Simanića, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, na dve godine zatvora.

Pre oko godinu dana, nakon objavljivanja teksta u "Večernjim novostima", u kome je preneto saopštenje policije da je protiv popa Bogdana, kao suvlasnika nedeljnika "Glas Podrinja", podignut krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja sa cifrom od 4,6 miliona dinara, pop je zapretio dopisnici "Večernjih novosti" Aleksandri Delić "da će joj polomiti noge i obrisati asvalt sa njom".

Tokom suđenja pop je tvrdio da o tome "nema pojma", te da je država montirala proces protiv njega, ali je u sudskom postupku utvrđeno da je izvršio krivično delo. Nakon izricanja presude pop Bogdan je aplaudirao u sudnici, a Sud je saopštio da je prilikom odlučivanja o visini kazne.

"Sudsko veće vodilo računa o generalnoj i specijalnoj prevenciji, kao i potrebi izražavanja društvene osude za krivično delo i učvršćivanja obaveze poštovanja zakona, a posebno o zaštiti sigurnosti lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja".

Okrivljeni i oštećena nisu javno komentarisali presudu, jer ova nije pravosnažna.

Sveštenik Simanić je postao medijski zanimljiv kada je pre nekoliko godina postao suvlasnik šabačkog nedeljnika "Glas Podrinja", sa 567 kvadrata poslovnog prostora, koji je pazaren za blizu 80.000 evra, što je bilo pedeset puta više od početne cene.

Pop Bogdan im’o još i vazdan "vannastavnih aktivnosti": 2006. mu je vladika šabački Lavrentije oduzeo parohiju, jer se bavio građevinskim biznisom – nekoliko višespratnica u centru Šapca – ali nije raščinjen i pored peticije vernika u kojoj su se parohijani žalili da je nedostojan za poziv koji obavlja.

Navedeno da je pop bezobrazan prema ženskom polu, namigiva ženama na sahranama, javno priča da je i on muško ispod mantije, da vernicama deli ginekološke savete, traži da ne spavaju sa muževima, već da, nakon što se isperu rastvorom hipermangana, dođu kod njega u posetu radi duhovne okrepe...

U medijima zabeleženo i da je pre neku godinu tako izmlatio sad već bivšu suprugu, koja je nakon bolnice spas od oca Bogdana potražila u Sigurnoj kući.

D. Todorović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi