Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari traže Pajtićevo objašnjenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 03. 2011.

Izvor: Pravda

Novinari traže Pajtićevo objašnjenje

Novosadski „Dnevnik holding“ odbija poklon nemačkog magnata VAC

Novi Sad – Novinari i drugi zaposleni u „Dnevnik Vojvodina presu“ (DVP) pozvali su Vladu Vojvodine da hitno sprovede svoju odluku od 29. septembra prošle godine, kojom je prihvatila ponudu Medijske grupacije VAC da pokloni svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u DVP, odnosno listu „Dnevnik“.

– Vremena nema, jer je VAC najavio da će akcije namenjene radnicima DVP-a ponuditi tržištu, pošto Upravni odbor „Dnevnik holdinga“ već šest meseci odbija da sprovede odluku Pokrajine. Tražimo hitan prijem kod predsednika Vlade Vojvodine, koji treba da nam objasni zašto odluka nije sprovedena ni posle šest meseci, i kako je moguće da članovi Upravnog odbora „Dnevnik holdinga“ ne sprovode odluku pokrajinskih organa, koji su ih postavili na ta mesta – navodi se u zahtevu sa skupa u DVP-u.

Oni podsećaju da je „Dnevnik holding“ manjinski vlasnik sa 45 odsto akcija u zajedničkom preduzeću, a pitaju se kome treba da se obrate, kako bi menadžment Holdinga privoleli da poštuje odluke Vlada Vojvodine i Srbije kao i Agencije za privatizaciju.

– Ne znamo zbog čega naš manjinski vlasnik sprečava zaposlene da ostvare pravo na poklon VAC-a. U nekoliko navrata održani su sastanci u Vladi Vojvodine sa predstavnicima sindikata i Saveta zaposlenih, i svaki put odgovor je bio da nema prepreka da zaposleni postanu većinski vlasnici, ali i posle tih sastanaka ništa se nije promenilo – naveli su novinari i ostali zaposleni u „Dnevniku“.

Ova reakcija došla je posle saopštenja Petera Langea, predstavnika kompanije VAC za Srbiju, koji je najavio da ova medijska korporacija ponovo počinje pregovore sa drugim zainteresovanima za kupovinu njenog udela od 55 odsto u zajedničkom društvu „Dnevnik Vojvodina pres“.

– Skandalozno je to što Holding, uprkos važećim odlukama Vlade Srbije, kao i AP Vojvodine, uskraćuje svoj potpis i time rizikuje budućnost zaposlenih u DVP-u. Zbog konstantne blokade „Dnevnik holdinga“, medijska grupacija VAC ne vidi drugu mogućnost, osim da ponovo otpočne razgovore sa potencijalnim kupcima njenog udela u DVP-u – naveo je Lange.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, tim povodom izjavio je da je razočaran činjenicom da rukovodstvo „Dnevnik holdinga“ nije bilo svesno i nije prepoznalo da je ustupanje udela VAC-a radnicima „Dnevnik Vojvodina presa“ najbolje rešenje za budućnost.

– Šta god da se desi, mi zbog radnika DVP-a nećemo obustaviti program finansijske podrške, o kome smo govorili. Moram da kažem da je ovo prvi put da se dogodi ovakva situacija, da se rukovodstvo „Dnevnik holdinga“ ogluši, ne samo o odluku pokrajinske, nego i republičke vlade. Mi ćemo znati šta da preduzmemo tim povodom – izjavio je Pajtić, i dodao da je „nečuveno“ da ljudi koji sede u „Dnevnik holdingu“ i UO tog preduzeća „očito misle da tamo predstavljaju svoje porodice, neki svoj interes ili neke svoje ideje“.

Antrfile: Momirov: Obmanjuju javnost

Predsednik UO „Dnevnik holdinga“ Zlatimir Momirov izjavio je juče da VAC obmanjuje javnost tvrdnjom o navodnom poklonu svog paketa akcija zaposlenima u „Dnevnik Vojvodina presu“, i da će o svemu tome detaljnije govoriti na današnjoj konferenciji za novinare.

„VAC obmanjuje javnost pričom o poklonu 55 odsto akcija radnicima DVP-a, jer za uzvrat traži da odustanemo od potraživanja koja se mere milionima evra“, dodao je on.

S. Kostić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi