Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dobri stari dečji program ponovo na javnom servisu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 02. 2011.

Izvor: 24 sata

Dobri stari dečji program ponovo na javnom servisu


Ponovo se emituje „Na slovo, na slovo”, Timoti Bajford se vratio na RTS, a u planu je i novi serijal „Muzičkog tobogana”...


Mališani koji nisu imali čast da odrastaju uz Branka Kockicu, Minju Subotu i Bajfordovu "Metlu bez drške" od jeseni će sa svojim roditeljima "tatatatircima" moći da uživaju u novim dečjim emisijama RTS-a pravljenim baš po uzoru na nekadašnje legende.

Kukuriku - Vreme je da se tradicija čuvenih dečjih emisija nastavi, ali sa drugačijim likovima i temama, poručuju u RTS.

- Mališani će od jeseni upoznati jednog tvrdoglavog Kreštislava Petlića i njegovog drugara Savu, a moći će da se zabavljaju i uz emisiju "Politikin zabavnik" u kojoj će uz igru i smeh učiti o vrlo zanimljivim i korisnim stvarima.

- RTS je bio kuća Duška Radovića i nameravamo da u njegovom duhu i ostane - kaže za „24 sata” urednica Dečjeg programa RTS Nataša Drakulić. Stvaranju novog dečjeg programa priključiće se i tvorac legendarne serije "Metla bez drške" Timoti Džon Bajford, a u "tim za decu" ušla je i njima posvećena spisateljica Jasminka Petrović.

- Nedavno sam posetila vrtić "Povetarac" i upitala mališane koju dečju emisiju najviše vole. Oni su uglas odgovorili "Selo gori, a baba se češlja". Tada sam shvatila da je prošlo previše godina od pravih emisija za decu i da je krajnje vreme da se one vrate – priča Jasminka Petrović.Tako je došla na ideju da napiše tekst za emisiju "Kukuriku", koji je RTS ubrzo prihvatio. Njen cilj je, kaže, da decu odvrati od programa za odrasle, ali i da uz svaku epizodu nove emisije shvate poruku koju im šalje.

- Stare dečje emisije uvek su imale jasnu i dobru poruku za decu. Emisiju "Kukuriku" čine dva drugara, petao Kreštislav (lutka) i Sava (glumac) koji su potpuno različiti. Petao je tvrdoglav, buntovan i maštovit, a Sava racionalan i staložen. Deca treba da nauče da je za život potrebno i jedno i drugo. Oni će se svađati i zajedno rešavati probleme, a između će ići različiti edukativni prilozi. I sve u 15-20 minuta – ističe Petrović.

Timoti Džon Bajford kaže za "24 sata" da će od jeseni nove dečje emisije okupirati pažnju najmlađih, mada im, kako kaže, ni stariji neće odoleti.

- Emisije će biti prilagođene novim generacijama koje odrastaju uz internet i video - igrice. Ipak, u suštini ćemo ostati verni onome što smo radili proteklih decenija. Drago mi je da se vraćam tu gde sam počeo - kaže Bajford.

Nove emisije će za razliku od starih imati samo bolje vizuelne efekte i savremeniju tehnologiju. Ipak, u RTS-u ističu da one neće biti komercijalnog karaktera kako ne bi pokvarile uspomenu na ono staro dobro čega će se odrasli "tatatatirci" uvek sećati.

Antrfile : „Muzičkom toboganu” potreban sponzor

Minja - Nastavak stare emisije "Na slovo, na slovo" pokazao se vrlo uspešnim, a mališani su Aćima prihvatili kao drugara. Zato verujemo da će i nove dečje emisije brzo pridobiti naše male školarce, kaže Nataša Drakulić. Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da se na RTS vrate Minja Subota i "Muzički tobogan", ali će to pre svega zavisiti od volje sponzora da podrže još jedan nekomercijalan program.

M. Leskovac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi