Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odlaže se predstavljanje medijske strategije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 02. 2011.

Izvor: Danas

Odlaže se predstavljanje medijske strategije

Ministarstvo kulture i novinarska udruženja formiraju radnu grupu za izradu nacrta dokumenta o reformi medijske scene u Srbiji

Beograd - Nacrt medijske strategije neće biti predstavljen 20. februara, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva kulture, jer su u toku pregovori sa predstavnicima medijskih udruženja da učestvuju u radnoj grupi koja će raditi na tekstu ovog dokumenta, ističu za Danas predstavnici novinarskih udruženja.

Predstavljanje nacrta može se očekivati u prvoj polovini godine, a usvajanje dokumenta do kraja 2011. Radnu grupu, prema dosadašnjim pregovorima, trebalo bi da čine tri člana medijskih udruženja, dva predstavnika Ministarstva kulture, kao i dva nezavisna eksperta koja će predložiti Ministarstvo.

Što se tiče rokova, medijska udruženja slažu se da ovaj posao ne treba odraditi na brzinu, već da je neophodno napisati strategiju koja će na kvalitetan način urediti sektor medija.

Kako saznaje Danas, na razgovore su prošle nedelje sa Ministarstvom kulture pozvani predstavnici udruženja koja su zajedno nastupala sa predlozima u vezi sa izradom medijske strategije, a reč je o Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Lokal presu.

Sagovornici iz NUNS-a, UNS-a i ANEM-a objašnjavaju da je za sada reč o nezvaničnim dogovorima i da tek treba definisati uslove rada, kao i rokove za izradu nacrta medijske strategije. Za pojedine oblasti i probleme biće ponuđeno i po više rešenja, pa će se tokom javne rasprave pokazati koja su od njih najadekvatnija.

Šefica Odeljenja za medije pri misiji OEBS-a u Srbiji Dragana Solomon kaže za Danas da se ova organizacija nada da će predstavnici Ministarstva i udruženja uspeti da postignu dogovor u vezi sa zajedničkim učešćem u pisanju medijske strategije, kako bi se reforma medijske scene u Srbiji izvršila na najkvalitetniji način.

- Ne treba govoriti o rokovima, već treba da se izradi kvalitetan dokument koji će biti osnov reforme medijske scene. OEBS i Savet Evrope nadgledaju čitav proces i kada nacrt strategije bude završen izneće svoje viđenje i obezbediti mišljenje eminentnih stručnjaka iz Evrope - ističe Solomon.

Prema njenim rečima, najznačajnije je što su medijska udruženja po ovom pitanju iznela zajedničke stavove i bila veoma aktivna na okruglim stolovima koji su povodom predloga evropskih stručnjaka održani jesenas.

Predstavljanje nacrta medijske strategije, inače, dosad je već dva puta odloženo iako je najavljivano da će konačan tekst ovog dokumenta biti završen do kraja prošle godine. Predstavnici stručne medijske javnosti ranije su isticali političke interese kao moguće razloge odlaganja završetka izrade ovog dokumenta.

Podsetimo, predlozi za medijsku strategiju, između ostalog, predviđaju uvođenje regionalnih javnih servisa, rešenje za privatizaciju i podršku medijima, kao i transformaciju agencije Tanjug. Preporuke su uradili evropski eksperti, a dosad je održano nekoliko okruglih stolova u okviru javne rasprave.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi