Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lov na radio - pirate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2011.

Izvor: Politika

Lov na radio - pirate

Približna lokacija ilegalnih emitera otkriva se tehničkim putem, a do njihovih vrata službenici RRA dolaze uočavanjem antena

Na vrata ilegalnog radio-emitera iz Lazarevca ekipa Republičke radiodifuzne agencije (RRA) stavila je, posle uobičajene procedure na koju vlasnik stanice nije reagovao, pečat i na taj način onemogućila dalje emitovanje programa.

Nadležni su ubrzo primetili kako se, uprkos zabrani, program s te frekvencije i dalje emituje. Kada su se vratili na lice mesta, zatekli su netaknuta zapečaćena vrata, ali i još jedna, nedavno probijena, kroz koja su vlasnik i zaposleni ponovo ulazili u prostorije.

Bio je to neverovatan potez ilegalnog emitera jer formalno – nije skinuo pečat.

Ovo je samo jedan od slučajeva trajne borbe s radio i TV piratima koji za „Politiku” prepričavaju Nikola Đuričković i Goran Ćurguz, ovlašćena lica RRA, dok putuju za Valjevo kako bi ugasili nelegalnu radio-stanicu Iks.

– U Valjevo smo došli da zapečatimo opremu vlasnika tog radija, za čiju frekvenciju nema dozvolu, a čak se nikada nije ni prijavio za dobijanje tog dokumenta – objašnjava Ćurguz dodajući da danas piratskih TV stanica gotovo i nema, te da je reč uglavnom o radio-piratima.

Tačno mesto odakle je emitovan program ovog valjevskog radija naši sagovornici, vođeni prethodno pribavljenim podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), pronašli su posle obilaska tri krova, i uspeli su da utvrde do kog stana dopiru kablovi. Tako su otkrili da je program radija Iks emitovan iz spavaće sobe njegovog vlasnika.

Iako su nas Valjevci uveravali da na radiju „Iks” nije bilo reklama, ni kvizova u kojima dobijete samo ogroman telefonski račun, već da je emiter to „radio iz hobija i puštao pesme za društvo”, zakon je zakon – a onaj ko ga krši mora da odgovara. Tako je do kraja 2010. godine podneto 119 zahteva za pokretanje krivičnog postupka i 146 krivičnih prijava protiv ilegalnih radio i TV emitera.

Lokacije s kojih se ilegalno emituje program pronalazi RATEL preko mernih stanica u Beogradu i Nišu. Ali, te stanica ne mogu da otkriju signal iz svih krajeva Srbije. Zato se sa ilegalnim emiterima bore i pokretnim mernim centrom smeštenom u jednom kombiju.

– Radio-stanice su skrivene na najmaštovitijim mestima. Prilikom odlaska na teren predajnike smo zaticali u podrumima, sobama, po senicima, čak smo jedan našli u „smederevcu” – priča Ćurguz.

Na teren odlaze isključivo na osnovu izveštaja RATEL-a jer je taj dokument jedini validan dokaz na sudu. Emiterima na crno, pre nego što dođe do pečaćenja opreme i prostorija, upućuje se rešenje da obustave emitovanje. Ako ne iskoriste pravo žalbe, a nastave sa emitovanjem programa, na adresu će im stići opomena, a ako i to ne pomogne – ekipa RRA s pečatom.

– U akciju idemo u tajnosti kako bismo zatekli nelegalne emitere „na delu”. Neki pokušavaju da nas odvrate od te namere silom, prete političarima, ministrima, puštaju na nas pse pa čak i vade pištolje. Dešava se da nas ne puste da uđemo, ili jednostavno da nam ne otvore vrata. Tada tražimo asistenciju policije koju obično dobijemo posle 72 sata. Emiteri čak ni u tom slučaju nisu obavezni da nas prime, a mi ne možemo da uđemo nasilno jer je reč uglavnom o privatnim stanovima – objašnjava Đuričković komplikacije u poslu.

Tek kada stave svoj pečat na opremu ili stan, slučaj stiže pred prekršajni sud. Ni RRA ni RATEL ne mogu da oduzimaju imovinu ilegalnih emitera. Krivična prijava se podnosi tek ako skinu pečat i nastave emitovanje programa.

Zbog svega toga, komplikovanih procedura i malih ovlašćenja državnih agencija koje se bave ovom oblašću, ilegalni pozdravi, želje i čestitke i dalje su prisutni u etru.

Višnja Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi