Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Kragujevačka inicijativa" za spas medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2011.

Izvor: Pravda

"Kragujevačka inicijativa" za spas medija

Lokalni mediji suočeni su sa teškom besparicom, koja dovodi u pitanje novinarski posao

Borbu Radio-televizije Kragujevac za prerastanje u regionalni javni servis svim snagama podržavaju medijske kuće u Novom Pazaru, Nišu, Pančevu, Bujanovcu i Subotici

Kragujevac – Poslednja događanja u kragujevačkim medijima samo potvrđuju da je novinarstvo suočeno sa teškom ekonomskom krizom, čije su posledice još uvek nesagledive. Muka poslenika javne reči da sačuvaju poverenje čitalaca i gledalaca neizvesna je, koliko i njihovi napori da privuku oglašivače, odnosno dođu do novca.

To, nažalost, nije sve. U nedeljniku „Svetlost“ u toku je štrajk, a lokalna televizija „In“ uništena je u nedavnom požaru. Zaposleni u privatnoj televiziji „Kanal 9“ zarade dobijaju „na kašičicu“, dok se Radio-televizija Kragujevac bori za formiranje regionalnih javnih servisa u Srbiji.

Nedeljnik „Svetlost“, koji je ugled sticao decenijama, trenutno je na ivici opstanka. Ovu novinu su 2007. godine za 250 hiljada evra kupili nekadašnji poslanik DHSS-a Gvozden Jovanović, bivši gradonačelnik Vlatko Rajković i privrednik Dragoljub Milovanović. Dve godine posle privatizacije, kompletna redakcija napustila je „Svetlost“ i osnovala novi nedeljnik, „Kragujevačke“. Sadašnja redakcija je, zbog teškog socijalnog položaja, u štrajku.

– Zaposlenima se u proseku duguje 12 zarada, a isplate honorara još su neredovnije. Doprinosi nisu uplaćivani od maja 2009, a radnici su bez zdravstvenih knjižica već duže od godine – kaže za „Pravdu“ predsednik sindikata Srđa Rihterović.Iako su štrajkači najavili da novine do ispunjenja zahteva neće izlaziti, a direktor i glavni urednik Ranko Milosavljević je podneo ostavku, novi broj „Svetlosti“ ipak se pojavio na kioscima.

– Obavestili smo inspekciju rada i nadamo se brzoj reakciji. Saznali smo da su za ovoj broj „Svetlosti“ pisali, umesto zaposlenih, prijatelji vlasnika – kaže Rihterović.On je dodao da će štrajk biti nastavljen punim intenzitetom do ispunjenja zahteva.

U „Kragujevačkim“ je situacija nešto drugačija. Ovaj nedeljnik čine iskusni novinari, koji su zanat kovali i u najtežim danima za ovu profesiju u Srbiji. Zarade su redovne i prosečno iznose oko 30 hiljada dinara. Glavni urednik Miroslav Jovanović za „Pravdu“ objašnjava i zašto su se pre dve godine odlučili da napuste „Svetlost“.

– Dve godine smo bili strpljivi. Ozbiljno preduzeće mora da ima dobru organizaciju, plan razvoja, strategiju. Toga u „Svetlosti“ nije bilo. Zarade su kasnile sve više, pa smo se odlučili da kolektivno vlasniku predamo otkaze. Danas su „Kragujevačke“ suočene, uglavnom, sa ekonomskim problemima. Prihodi od oglašivača su, zbog krize, sve niži, a troškovi rastu.

– Uslovi za sve medije, pa i štampu, su teški. Ovo je vreme preživljavanja, čekanja, ali i nade – kaže Jovanović.

Nada ne napušta ni zaposlene u lokalnoj televiziji „In“, iako je vatrena stihija nedavno progutala sve što je stvarano prethodnih 17 godina.

– Još uvek nismo razgovarali sa vlasnikom o namerama da uloži novac u obnovu televizije, ali mislim da ćemo se dogovoriti. Imali smo 30 zaposlenih, svoju publiku, i sigurna sam da bi trebalo da nastavimo sa radom – smatra direktorka Nevena Stevanović.

Vlasnik ove medijske kuće bio je Milija Milosavljević, koji je preminuo krajem prošle godine. I pre požara zaposlenima u televiziji „In“ zarade nisu redovno isplaćivane, a gomilali su se i dugovi.Dugovanja prema zaposlenima velika su i u regionalnoj televiziji „Kanal 9”. Ipak, ova kuća ne odustaje od borbe za tržište i gledaoce.

– Ne postoji nijedan ekonomski preduslov za tržišno funkcionisanje. Svaka kriza prvo pogađa medije – smatra direktor „Kanala 9“ Aco Josović.

On ističe da je povećanje prihoda, u ovakvim uslovima, nemoguće. Zato se uporno smanjuju troškovi, što utiče na kvalitet programa i gledanost.

Da nema tržišnih uslova za opstanak elektronskih medija, saglasni su i u Radio-televiziji Kragujevac. Strateški cilj, na kome menadžment insistira već četiri godine, je prerastanje u regionalni javni servis. Tu borbu‚ uobličenu kroz dokument „Kragujevačka inicijativa“, svim snagama podržavaju medijske kuće u Novom Pazaru, Nišu, Pančevu, Bujanovcu i Subotici. RTK, kako kažu u menadžmentu, uređuje programe i ponaša se kao da već jeste javni servis.

Antrfile : TV Kragujevac najgledanija u Šumadiji

– RT Kragujevac ima konstantan rast gledanosti. Prema istraživanjima agencije „AGB Nielsen Research“ ova televizija je ubedljivo najgledanija u Šumadiji – rekla je za „Pravdu“ direktorka Jovanka Marović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi