Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rat preko leđa novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2011.

Izvor: Pravda

Rat preko leđa novinara

Skandalozna odluka kabineta gradonačelnika da zabrani snimanje novinarima radio - televizije Smederevo na konferenciji

Smederevo – Ekipi Radio - televizije Smederevo u osnivanju, u četvrtak, 10. februara, zabranjeno je prisustvo na konferenciji za novinare, koju je posle sednice Gradskog veća trebalo da održi gradonačelnik Predrag Umičević.

Formalno obrazloženje iz kabineta gradonačelnika bilo je da je ekipa akreditovana samo za radijsko izveštavanje.Takvo nemušto objašnjenje, naravno, nije hteo da prihvati novinar na terenu – urednik informativnog programa u ovoj medijskoj kući Zoran Jovšić.

– Mislim da je ovo potpuno nepotreban skandal. Mnogo bi lepše bilo da smo se za nekoliko dana videli na koktelu povodom zvaničnog puštanja televizijskog signala. Posle privatizacije, ovo preduzeće je odmah registrovano kao radio i televizija. Dakle, praktično je to jedan pravni subjekt – objasnio je Jovšić.

Poziv za konferenciju iz kabineta gradonačelnika stigao je na mejl Radio Smedereva, što je, očigledno, dovelo do ovog nesporazuma, koji je kulminirao odlukom da snimateljska ekipa ne može da prisustvuje obraćanju Predraga Umičevića.

– Uredno smo se odazvali na poziv, postavili kameru za snimanje sa željom da informaciju prenesemo slušaocima radija, a zatim i gledaocima kada pustimo televizijski signal. Pomoćnik gradonačelnika za informisanje, Irena Kunić, najpre je samo pitala otkuda radio sa kamerama, ali je rekla da joj ne smeta kada sam je pitao da li je to problem. Vratila se posle 15 minuta i rekla da napustimo salu za konferencije, odnosno da sklonimo kameru, ali da možemo da ostanemo kao radijska ekipa. Nisam želeo to da prihvatim, jer je nelogično da ostanem kao radijski, a istovremeno da odem kao televizijski novinar – izjavio je Jovšić.On je dodao da se izvinjava gradonačelniku i gospođi Kunić što nije mogao da se multiplikuje i ostane kao novinar jednog dela medijske kuć.e

– Izražavam ne samo nezadovoljstvo, nego i užasnutost onim što se predstavlja ovakvim odnosom sa javnošću gradske uprave. Smatram da situacija nikad nije bila gora kada su u pitanju odnosi sa novinarima, i želeo bih da se to hitno popravi, zato što su novinari zaduženi da informišu građane o onome šta je odlučeno na sednici Gradskog veća. Očigledno je da im smeta vlasnička struktura našeg preduzeća – izjavio je Jovšić.

Radio Smederevo sledeće godine proslaviće 40 godina postojanja, 30 godina bio je javno preduzeće, šest godina društvo sa ograničenom odgovornošću, a u decembru 2009. je prodat na aukciji u Agenciji za privatizaciju. Vlasnik ove medijske kuće je Marko Lukić, sin Milana Lukića, predsednika koalicije „Za bolje Smederevo“, koja od prošle godine nije u gradskoj vlasti.

Antrfile : Daju novac požarevačkim medijima umesto smederevskim

Jovšić je na konferenciji za novinare kritikovao i način raspodele budžetskih sredstava za medijske kuće.

– Sednicu Gradskog veća, pored ostalih, snimala je ekipa televizije „Duga“ iz Požarevca. Da li je važnije da informaciju sa sednice Gradskog veća Smedereva čuju Požarevljani ili Smederevci? I da li je logično da se novac iz gradske kase već godinama daje medijima iz Požarevca, a ne, na primer smederevskom nedeljniku „Naš glas“ ili Radio Smederevu?! Pitam građane kome daju novac, koga slušaju i gledaju?

Kabinet gradonačelnika: Televizija nije akreditovana

Pomoćnik gradonačelnika za informisanje Irena Kunić, povodom zabrane snimanja ekipi RT Smederevo, obratila se saopštenjem za javnost u kome, između ostalog, stoji:„Na spisku akreditovanih medijskih kuća ne postoji medijska kuća Radiotelevizija Smederevo, što smo proverili i u Agenciji za privredne registre.

Služba protokola zatražila je od gospodina Zorana Jovšića da snimatelj napusti salu, dok on kao novinar Radio Smedereva, može da prisustvuje konferenciji. Nakon toga, obojica su napustila salu. Kada Radio-televizija Smederevo bude registrovana i dostavi zahtev za akreditaciju, biće nam drago da ostvarimo dobru saradnju sa novom medijskom kućom u gradu, navodi se u saopštenju pomoćnika gradonačelnika za informisanje Irene Kunić.

Marko Cakić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi