Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pljušte kazne zrenjaninskim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2011.

Izvor: Danas

Pljušte kazne zrenjaninskim novinarima

Zrenjanin - Pravosnažnom presudom Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je, nakon žalbe, presudu kojom je odbijen tužbeni zahtev protiv regionalnog nedeljnika „Zrenjanin“.

Naime, po privatnoj tužbi jednog Zrenjaninca list i njegov glavni i odgovorni urednik Dalibor Bubnjević našli su se na sudu zbog teksta za koji tužitelj smatra da je naneo nematerijalnu štetu i povredio pravo ličnosti.

Iako je Viši sud u Zrenjaninu odbio tužbeni zahtev protiv lista „Zrenjanin“, Veće Apelacionog suda u Novom Sadu delimično je usvojilo žalbu tužioca i obavezalo NIP „Zrenjanin“ a. d. da solidarno tužiocu na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove isplati 80.000 dinara i sudske troškove od 70.000 dinara.

Urednik Dalibor Bubnjević saopštio je da se ovakvom odlukom povređuju sloboda mišljenja i izražavanja, a poslovanje lista dovodi u pitanje.

On je najavio žalbu Ustavnom sudu i izrazio sumnju da je presuda doneta uz bitne povrede odredaba Zakona o javnom informisanju i protivno odredbama člana 10. Evropske konvencije o ljudskim prvima po kojoj svako ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu posedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice.

Pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu vodi se nekoliko postupaka po privatnim tužbama protiv lista i njegovog urednika. Najpoznatiji spor koji je pre nekoliko godina vodio urednik ovog lista bio je sa profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimirom Ilićem, po privatnoj tužbi, koji su obojica pokrenuli na ime klevete.

U ponovljenom postupku izrečena je usmena opomena Bubnjeviću zbog klevete, a njegovu ponudu za nagodbom i pomirenjem profesor Ilić je odbio. Zbog učestalih tužbi novinari lista „Zrenjanin“ u oktobru prošle godine protestovali su ispred suda ukazujući na nesklad profesionalnih novinarskih standarda i sudske prakse.

M. Pudar

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi