Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatizacija ojadila pančevačke medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 02. 2011.

Izvor: Politika

Privatizacija ojadila pančevačke medije


Pančevo – Zaposleni u listu „Pančevac“ koji je važio za najprofitabilnije novine u Srbiji uputili su apel za pomoć svima koji o tome odlučuju, zahtevajući da dobiju status preduzeća u procesu restrukturiranja.

To je jedini način da jedna od poznatih banaka uskoro ne blokira račun firme dok sa njega ne skine nekoliko stotina hiljada evra.

Iako je „Pančevac“ likvidan, pokazalo se da niko ne zna kakve je sve dugove ostavila porodica Marković sa kojom je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor pre godinu dana.

Pre dva meseca pravi šok izazvalo je saznanje da je bivši gazda prestao da plaća kredit vredan 1,2 miliona evra, a da je „Pančevac“ jedini likvidni jemac. Po nezvaničnim informacijama, ostalo je da se otplati još 800.000 evra.

Pritiscima na banku, među kojima je bio i apel odbornika Skupštine grada, račun lokalnog lista je privremeno deblokiran, pošto je sa njega skinuto 1,8 miliona dinara, ali koliko sutra sve bi se moglo ponoviti.

 Aleksandar Vučković, zaštitnik kapitala, kaže da se ovo jemstvo ne vodi u papirima preduzeća. Nedavno je ponovo sudski blokiran i račun za 500.000 dinara, koliko je bivši vlasnik ostao dužan firmi koja pruža usluge obezbeđenja.

Nagovešteno je da sledi i blokada na oko 700.000 dinara na ime neisplaćenih plata bivšoj direktorki. Kažu, te plate nisu isplaćene iz inata, pa su došle na naplatu kada je gazda „digao sidro“. Vučković kaže da iznosi nisu veliki, ali za malu kuću to je dovoljno da se sve poremeti i dovede u pitanje egzistencija novina koje su postale pančevački brend.

Najgore u svemu je, veli zaštitnik kapitala u „Pančevcu“, to što se ne zna kakav su još dug ostavili Markovići, a Agencija i dalje raskida kupoprodajne ugovore sa njima. Pazarili su mahom u Pančevu i okolini firme koje se bave poljoprivredom i sada mnogima postaje jasnije zašto su se tu našle i jedne novine, koje su na aukciji, februara 2008, plaćene čak 2,2 miliona evra.

Gradska vlast pomaže da „Pančevac“ dobije status preduzeća u restrukturiranju pre nove privatizacije, što podrazumeva nemogućnost blokiranja računa, inače bi priča mogla imati nesrećan kraj.Ovakvim raspletom uplašeni su i zaposleni u RTV Pančevo.

Televizija je nedavno dobila od grada, budući da ima status javnog preduzeća, nove prostorije, verovatno najkomotnije koje ima jedna lokalna televizija u Srbiji, ali su sada obuzeti slutnjom da bi, ako dođe do prodaje, Televiziju Pančevo mogao da kupi neko samo zbog te zgrade na odličnom mestu.

Ništa manje nisu zbunjeni ni u Radio Pančevu. Dragan Milenković, glavni i odgovorni urednik, kaže da im slušanost stalno raste i da je od novembra 2009. do novembra prošle godine porasla za 140 odsto, prema istraživanjima agencije koja takva ispitivanja stalno vrši, ali će to malo vredeti ako privatizacija zakuca na vrata, a pančevačku radio-stanicu kupi neko ko se više bavi ratarstvom i stočarstvom nego izdavaštvom, kao što je bilo u slučaju „Pančevca“.

 Gradska uprava, sve sa glasovima odbornika, koji su u ovoj prilici jedinstveni, više puta je odlagala privatizaciju Radija i Televizije, ali nije ni odlučila da se bori da glasila koja su Pančevci, kao u retko kojem gradu, prigrlili kao svoja ostanu u vlasništvu grada.

Miodrag Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi