Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sto sedmi rođendan „Politike”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2011.

Izvor: Politika

Sto sedmi rođendan „Politike”


Sto sedmi rođendan „Politike” obeležen je juče u prisustvu mnogobrojnih kulturnih i javnih radnika na svečanosti u holu naše novinske kuće, gde su uručene „Politikina” nagrada iz fonda „Vladislav Ribnikar” za najbolju izložbu u prethodnoj godini Bojanu Bemu, i nagrada „Politikinog Zabavnika” za literarno delo namenjeno mladima Milenku Bodirogiću za knjigu „Prognana bića”, kao i nagrada „Ilustrovane Politike” „Zlatna higija”.



Obrazlažući odluku žirija „Politikine” nagrade, predsednica žirija Ljiljana Ćinkul naglasila je da je Bojan Bem, istoričar umetnosti i slikar, sačuvao poziciju neupadljive prisutnosti tokom četiri i po decenije svog umetničkog rada. Bem je nagrađen za trodelni video rad „Kadence”, izložen u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

– Muzika tišine, enigmatičnost, kontemplativnost, povučenost, melanholični individualizam u ritmu sopstvenog bića, metafizička naracija, poigravanje vremenom, otmena distanca – tek su neke od odrednica koje se prepoznaju u idejnom korpusu dela Bojana Bema, ličnosti izuzetne kreativne osetljivosti – rekla je Ljiljana Ćinkul u ime žirija u sastavu: Jelena Krivokapić, Saša Janjić, Vesna Roganović i Marija Đorđević. Nagradu je potom laureatu uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike”.

Predsednica žirija „Politikinog Zabavnika” Vladica Milosavljević naglasila je da je u konkurenciji od 54 knjige, nagrada jednoglasno dodeljena Milenku Bodirogiću za „Prognana bića” (izdavač „Orfelin” iz Novog Sada).

Sa prve strane – Dečji pisci žele da obraduju decu, da ih nasmeju, zabave, da ih nečemu nauče. Dečji pisci uvode decu u „veliku” književnost i taj trud se ničim ne može platiti. Bodirogićevi Talasoni, Karakondžule, Todorci, Šumske majke i Ćorave Anđelije odvele su nas stotinama godina unazad, u vreme kada se verovalo da postoji još neki svet sem našeg. Nažalost, ovi divni demoni i duhovi prognani su iz naše mitologije i sećanja, jer su nekim ljudima bila potrebna njihova mesta – piše u obrazloženju nagrade koju je dobitniku uručio Zefirino Grasi, glavni i odgovornik urednik „Zabavnika”. Žiri koji je odlučivao o priznanju radio je u sastavu: Timoti Džon Bajford, Miloš Radović, Darko Kocijan, i Petar Milatović.

Na jučerašnjoj svečanosti uručeno je i priznanje „Zlatna Higija” koju „Ilustrovana Politika” dodeljuje za najbolju medicinsku sestru ili tehničara.

Žiri sastavljen od medicinskih sestara, predstavnika Lekarske komore Srbije, Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije i redakcije, doneo je odluku da nagradu dobije Ivana Dimitrov, glavna sestra Hirurgije 3 Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. Nagradu je uručio Srđan Jokanović glavni odgovorni urednik „Ilustrovane Politike.”

M. S.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi