Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mukotrpan i važan posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 10. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Mukotrpan i važan posao


Javni servis Srbije obeležio svetski dan audio-vizuelne baštine

Spasi i obznani svoju audio-vizuelnu baštinu - odmah! - ovogodišnji je slogan Uneska, koji je 2005. godine 27. oktobar proglasio Svetskim danom audio-vizuelne baštine.

Čuvari našeg blaga, bogate arhive Nacionalne televizije Srbije, članovi redakcije za istoriografiju, radno su proslavili taj dan.U Studiju 4 na Beogradskom sajmu, odakle je 1958. godine prvo “Dobro veče” pušteno u etar, čuva se deo TV arhive audio-vizuelnih zapisa i, što je najvažnije, tu se materijal priprema za digitalizaciju.

- Dobro došli na ovu “pokaznu vežbu” spasavanja filmske arhive i revitalizacije programa - rekao je Zoran Miletić, urednik redakcije za istoriografiju.Zatim je Jasenka Radulović (na slici), deo vredne ekipa koja radi na obnovi materijala, pokazala svetlu i tamnu stranu naše stvarnosti. Žalosno je koliko je materijala propalo čuvajući se u lošim uslovima, koliko smo toga izgubili, ali veoma je važno da je tome došao kraj.

- Imamo oko 400.000 naslova spremnih za obradu, a za digitalizaciju smo do sada pripremili 26.000 naslova, što je oko 1.900.000 metara trake, odnosno 120 dana ili četiri meseca neprekidnog emitovanja starih materijala. Različite su faze u revitalizaciji i zavise od oštećenja trake, pa nam je nekada potrebno i tri nedelje za jednu. Mukotrpan je to posao - ističe Radulovićeva.Srećom, entuzijazam i želja da to blago sačuvaju vodi redakciju za istoriografiju.

Urednica “Trezora”, Bojana Andrić, svakodnevno nas podseća na ta slavna vremena Televizije, a i današnji dan je iskoristila da zabeleži neke razgovore, pa u narednim danima ovu priču možete videti i na RTS 2 u emisiji “Trezor”.
J. Milojević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi