Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U EU preko RTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 10. 2010.

Izvor: Dnevnik

U EU preko RTV


Dunavska medijska mreža


Radio-televizija Vojvodine se kao jedina medijska kuća u Dunavskom regionu koja emituje program na deset različitih jezika kandiduje da bude koordinator Dunavske medijske mreže (DAME) koja će zvanično biti osnovana krajem meseca u Novom Sadu, poručio je pomoćnik direktora Radiodifuzne ustanove Vojvodine Duško Šušak predstavnicima ambasada podunavskih zemalja u Sremskim Karlovcima.

Sa projektom DA-ME mreže juče su upoznati predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Ukrajine. Ideja o Dunavskoj medijskoj mreži nastala je iz potrebe za povezivanjem i boljom razmenom informacija u regionu u kojem živi oko 300 miliona ljudi.

Trenutno ne postoji institucija koja na jednom mestu sakuplja medijske materijale celog regiona, ne postoji dnevna razmena informacija, niti razmena specijalnih privrednih i drugih bitnih podataka. Sve to, ali i formiranje zajedničke medijske arhive, organizovanje regionalnih radijskih i televizijskih festivala i stručnih seminara biće zadatak Dunavske medijske mreže. Predstavnici ambasada podunavskih zemalja ocenili su to kao dobru ideju.

- Ogromna je prednost u povezivanju. Najbitnije je da kao region spoznamo jedni druge nakon 20 godina razdvojenosti. Imamo zajednički cilj, ulazak u Evropsku uniju i mislim da ćemo upravo razmenom informacija i razumevanjem zajednički brže ući u EU - izjavio je ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.

Prema mišljenju otpravnika poslova u Ambasadi Mađarske Balaža Silađija, najvažanije pitanje buduće mreže nije gde će biti njen centar, već kako će funkcionisati saradnja.

- Mislim da ovde ne pričamo o centralnoj ulozi, ali RTV će u smislu organizacije sigurno imati važnu ulogu. Svakako moramo naći način za saradnju kako bismo što bolje sproveli ovaj projekat. Možda će ta saradnja imati više funkcija, pa će na primer Budimpešta biti drugi centar i tako će se formirati prava mreža - navodi Silađi.

Sastanak sa predstavnicima ambasada podunavskih zemalja uvod je u veliku osnivačku konferenciju Dunavske medijske mreže koja će biti održana u Novom Sadu krajem meseca. Učešće na toj konferenciji do sada je potvrdilo oko 300 delegacija iz svih 14 zemalja Dunavskog regiona. Osim deklaracije, 29. oktobra u Novom Sadu biće oformljen i Savet konferencije koji će definisati najbolji način da se ideja o medijskom povezivanju sprovede u praksi.

Antrfile : Deklaracija kao polazište

- Od Dunavske medijske mreže očekujemo da nas sve države koje smo pozvali podrže u našoj inicijativi da sačinimo deklaraciju koja će biti polaziš te u institucionalizovanju Dunavske strategije i dunavske mreže, što će doprineti profesionalnoj, kvalitetnoj i uspešnoj saradnji - smatra Duško Šušak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi