Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protest zbog kažnjavanja lista „Zrenjanin”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2010.

Izvor: Politika

Protest zbog kažnjavanja lista „Zrenjanin”


Zrenjanin – Novinari i prijatelji lista „Zrenjanin” okupili su se juče u podne ispred zgrade zrenjaninskog suda kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom sudskih odluka koje su donete na štetu jednog od najuglednijih lokalnih nedeljnika u Srbiji.

Glavni i odgovorni urednik „Zrenjanina” Dalibor Bubnjević rekao je da protest novinara nije pritisak na sud.

– Želimo da skrenemo pažnju da su lokalni mediji sve više izloženi uticajima različitih centara moći. Ekonomsko iznurivanje zbog smanjenja budžeta oglašivača i pad tiraža umanjuju manevarski prostor redakcijama i jačaju autocenzuru kod urednika i novinara. Ako tome dodamo česte sudske procese kojima smo izloženi, jer se trenutno protiv naših novina vode tri parnice i dve privatne krivične tužbe za klevetu, odnosno uvredu, možemo zaključiti da novinari i mediji u sredinama van Beograda nemaju baš najbolju perspektivu – kaže Bubnjević i pita šta će da bude s demokratijom ako novine zaćute.

Reč je o nekoliko sudskih odluka izrečenih u poslednje vreme, a na čijem se udaru našao „Zrenjanin”. Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Višeg suda u Zrenjaninu po kojoj list i njegov glavni urednik moraju da plate 300.000 dinara, kao i oko 100.000 dinara za sudske troškove.

Odmah nakon prvostepene presude u korist porodice ubijenog taksiste, koja je nezadovoljna pisanjem tužila list, usledila su još dva spora. Jedan od njih, koji se vodi zbog greške u objavljivanju pomena, završen je prvostepenom osudom izdavača lista i glavnog urednika po kojoj su oni obavezni da plate 100.000 dinara, plus 50.000 dinara za sudske troškove.Novinari tvrde da je sud u slučajevima kad su oni tužena strana neobično ažuran.

– Po dva-tri ročišta u istom predmetu organizuju se u roku od mesec dana. A kada mi tužimo nekoga tada vremenski period između ročišta iznosi nekoliko meseci. Nedavno smo dobili podršku Sindikata javnih službi koji postavlja pitanje kako radni sporovi (koji se sprovode po hitnom postupku) traju godinama, a mediji se pravosnažno osude u roku od pola godine – ističe glavni urednik „Zrenjanina”.

Đ. Đukić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi