Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio Požarevac proslavio 33. rođendan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2010.

Izvor: Danas-Braničevo

Radio Požarevac proslavio 33. rođendan


Početkom 1977. godine u Požarevcu su se stvorili uslovi za formiranje profesionalne radio stanice. Te godine dobijena je na upotrebu zgrada u Takovskoj ulici, izrađeni su projekti adaptacije i izgradnje studija, a početkom marta u saradnji sa Radio Beogradom novinari su počeli obuku za nov posao. U leto iste godine sa radom počinje eksperimentalni program Radio Požarevca koji je trajao od 14,00 do 17,00 časova. Svečani početak emitovanja programa Radio Požarevca usledio je 12. oktobra.

Program je emitovan na srednjim talasima od 240 m i ultrakratkotalasnom području od 92,1 Mhz. Danas ovaj Radio zapošljava 20 radnika i emituje dvadesetčetvoročasovni program namenjen svim populacijama slušalaca. U utorak 12. oktobra zaposleni u ovoj informativnoj kući svečano su obeležili 33. rođendan uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, Upravnog odbora, sponzora i dugogodišnjih saradnika.

- Mi smo gotovo tri godine unazad u pređašnjem statusu. Nama je od strane Republičke Agencije za privatizaciju do daljnjeg zaustavljen postupak privatizacije, jasno je da se čeka politička odluka, da se vidi sudbina jer dosadadašnji efekti privatizacije elektronskih i štampanih medija su katastrofalni. Jedan od primera je i regionalni nedeljnik  „Reč naroda“ pod čijim krovom je i nastao Radio Požarevac. Prema tome jasno je šta može sutradan da zadesi i regionalni Radio Požarevac, kaže direktor Dragan Živanović, uz napomenu da privatizacijom budućnost može biti bolja, ali samo u slučaju ukoliko budući vlasnik želi da investira, ulaže u informisanje. U nameri da izbegnu sudbinu kolega iz komšiluka, gotovo svi zaposleni u Radio Požarevcu priželjkuju status javnog servisa grada Požarevca.

-Što se tiče lokalne samouprave, mi smo pre godinu i nešto pokrenuli inicijativu i još uvek čekamo odgovor. U nekim drugim sredinama, kao što su Paraćin, Pančevo, Kruševac, Subotica, da ne nabrajam dalje, ti gradovi po veličini slični Požarevcu doneli su odluke u lokalnoj samouprava da im treba javni servis, da im u vlasništvu treba radio ili televizija. Da li će takvu odluku doneti naša Gradska skupština, ja to u ovom trenutku ne znam, sve zavisi od procene da li je to adekvatno njihovim potrebama, zahtevima lokalne samouprave, ili je to stvar koalicionog dogovora, ostaje da se vidi, napominje direktor Živanović. Petoro novinara od dvadeset zaposlenih u proseku imaju oko trideset godina novinarskog radnog staža, ali o podmlađivanju ni reči jer Republička Agencija za privatizaciju ne dozvoljava prijem novih radnika pre okončanja postupka privatizacije.

-Ne samo da ne možemo da primamo nove radnike, već nam se nalaže da smanjimo broj zaposlenih. To je novi zahtev iz lokalne samouprave, objektivno, postoji i naša procena u kući da imamo tehnološkog viška. Svakako ne u novinarskom kadru jer treba pokriti tri okruga, to je veliki zalogaj, veliki zahtev i pretpostavljam da nama u budućnosti predstoji i podmlađivanje. Čim se ukaže prilika, primićemo mladog, školovanog novinara željnog afirmacije u našoj informativnoj kući. Regionalni radio Požarevac ima svoje mesto na elektronskoj mapi Srbije i to mesto ne mogu da poremete nikakva naručena istraživanja slušanosti, ne mogu našu ulogu da minimiziraju plaćeni projekti od strane naručioca po kojima je Radio Požarevac najmanje slušani radio. Nama su dovoljna priznanja slušalaca koji tvrde das mo najslušaniji u Smederevu, Kovinu, Petrovcu, Požarevcu i svim drugim većim centrima, kaže na kraju DraganŽivanović, direktor Radio Požarevca.

M. Kuzmanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi