Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako podrediti državnu vlast pravu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 10. 2010.

Izvor: Politika

Kako podrediti državnu vlast pravu?


„Zašto specijalni tužilac ne odgovara na pitanja UNS”, 8. 10.

Opravdano gospođa Ljiljana Smajlović postavlja pitanje specijalnom tužiocu, zašto nije pokrenuo „istragu o istrazi” o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Nije uzeta u razmatranje „stara” izjava M. Simovića iz akcije „Sablja”, koja ukazuje na počinioce „svirepog ubistva”.Nisam pristalica prikrivanja kriminalnog sastava u policiji (stvaranje jedinica za specijalne operacije) itd. Iskustvo sa takvim državnim sistemom bezbednosti govori da su najdirektnije ugrožavani građani i državni poredak. Tako je bilo i od 1948. do 1956. godine za vreme Informbiroa.

Vojnom tužiocu Veljku Žižiću i predsedniku Vojnog suda Mirku Krdžiću stavljeno je u zadatak od druga Tita da sudski gone pristalice Informbiroa. Oni su to odbili kao stari pravnici, sa objašnjenjem da se za idejna razmimoilaženja u partiji ne treba krivično obračunavati sa neistomišljenicima preko suda. Na to je Tika pozvao Leku i tražio da policija i UDBA preuzmu tu nadležnost bez suda i da otpremaju i izriču kazne pripadnicima Informbiroa. Da za vojne „krivce” formiraju vojni sud tamo gde postoje jasni dokazi. Ostale da šalju na Goli otok. Uključili su i sreske komitete. General Krdžić i Žižić uhapšeni su. Krdžić je stradao u istražnom zatvoru u Beogradu pod nepoznatim okolnostima, a Žižić je mnogo godina proveo na Golom otoku. Posle puštanja sa Golog otoka dugo je živeo u Beogradu i ćutao je. Krajem 80-ih godina je umro.

Ovu priču neki će sigurno zapenušano osporavati, ali neće imati argumente za drugačije objašnjenje. Ili možda hoće, što bi bilo dobro. Zato se unapred izvinjavamo za eventualne nepreciznosti ove priče. „Državni terorizam” – prema tome – kod nas to nije nova stvar.

I Slavko Ćuruvija je stradao, po svemu sudeći, od državnog aparata sličnog onom koji je vladao od 1945. do 1956. godine.Postoktobarski državni aparat nije shvatio opasnost od „deformacija” službi bezbednosti. Nije učinio mnogo na čišćenju tog aparata od „opasnih elemenata”, od potencijalnog ponavljanja događaja.Ćuruviju su po svemu sudeći likvidirali pristalice i službenici režima Slobodana Miloševića, jer se on eksponirao protiv vladajuće garniture i partijske Miloševićeve države.

On je bio opasan za vlast, jer je iznosio istinu. Bilo bi od neprocenjive koristi da je država oslobođena svojih službi stvorenih za vanpravno postupanje u navedenim slučajevima. Tužioci bez MUP-a ne mogu to da utvrde i to je slabost tužilaštva kao organa koji ima ograničena ovlašćenja u odnosu na MUP, nedovoljno pristupna.
Dr Branislav Fatić, bivši javni tužilac u BiH Beograd

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi