Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari pobedili!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2010.

Novinari pobedili!


Ustavni sud Srbije juče proglasio neustavnim pet od sedam odredbi Zakona o javnom informisanju

Beograd - Zakon o javnom informisanju pao je na Ustavnom sudu Srbije!Ova sudska instanca juče je proglasila neustavnim pet od sedam odredbi Zakona o javnom informisanju, uključujući i onu koja propisuje drakonske novčane kazne za prekršioce!

Ustavni sud je ocenio da obaveza upisa u Registar javnih glasila ne predstavlja povredu Ustava i međunarodnog prava. Ipak, neustavnom su ocenjene odredbe koje upis u Registar javnih glasila dovode u vezu sa zabranom izdavanja.

Prema oceni suda, neustavne su i odredbe kojima se kršenje pretpostavke nevinosti i zaštite prava maloletnika tretiraju kao privredni prestup. Ocenjeno je da nisu u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama i odredbe zakona koje se odnose na obavezivanje tužioca i suda da pokrenu postupak i izreknu kaznu javnom glasilu. Takođe, neustavna je i odredba prema kojoj samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo.

Sudija izvestilac Vesna Ilić-Prelić ocenila je da pretnja zastrašujućim kaznama može dovesti u pitanje opstanak medija.

- Što je još opasnije, to može da izazove autocenzuru, jer osnivač i zaposleni u medijima neće biti lišeni toga da razmisle da li im preti takva kazna za ono što slobodno treba da kažu - kaže Prelićeva.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović naglašava da je Ustavni sud samo potvrdio tezu da je zakon donet kako bi se mediji disciplinovali.

- Proćerdali smo godinu dana energije i ne delimo nikakvo zadovoljstvo jer su se sudije složile da smo bili u pravu - naglašava Smajlovićeva i poručuje da će UNS od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu tražiti da se izjasni o odredbama izmena Zakona o informisanju koje USS nije proglasio neustavnim.-

Medijska scena u Srbiji je, u iščekivanju odluke USS, postala siromašnija, hiljadu novinara je ostalo bez posla, a država nije pomogla medijima koji se gase - podseća Smajlovićeva.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić, koji je prisustvovao sednici Ustavnog suda, kaže da je ovo dokaz da u Srbiji ima pravne države.

- Ukoliko bez ikakvog argumenta i uvažavanja mišljenja stručne javnosti budu usvajali zakone, to znači da će se pravda uvek tražiti pred Ustavnim sudom ili u Strazburu - zaključuje Šabić.

Antrfile : Bez komentara

Iako smo juče u toku dana pokušavali da dobijemo komentar od Ministarstva kulture, predlagača Zakona o informisanju, iz ove institucije niko nije želeo da govori za Kurir. Samo nam je kratko poručeno da je ministar Nebojša Bradić na službenom putu.

Janković: Ima još spornog

Zaštitnik građana Saša Janković osvrnuo se na Zakon o elektronskim komunikacijama kao još jedan sporan akt kojem su se usprotivila novinarska udruženja. Janković je ukazao da se tim zakonom narušava privatnost građana, jer se omogućava da se o svakom građaninu pravi baza podataka i da službe u to mogu da vrše uvid.
Sandra Mališić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi