Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vojvođanski novinari zadovoljni saradnjom sa policijom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2010.

Izvor: Dnevnik

Vojvođanski novinari zadovoljni saradnjom sa policijom


Iskustva koja mediji imaju u komunikaciji s policijom u Vojvodini su vrlo pozitivna, zaključak je istraživanja koje je agencija P.R.A. iz Beograda realizovala u prvoj polovini juna 2010, ispitujući stavove 40 urednika i novinara regionalnih i lokalnih medija u Vojvodini.

Ovo istraživanje realizovano je tokom pripreme prve radionice za portparole i načelnike područnih policijskih uprava u Vojvodini koje je organizovao i realizovao OEBS u saradnji s agencijom P.R.A. Cilj istraživanja bio je da analizira iskustva urednika i novinara, ali i da identifikuje probleme u njihovoj saradnji s portparolima policijskih uprava.

Po tim rezultatima, 47,8 odsto anketiranih urednika i novinara po nekoliko puta nedeljno sarađuje s područnim upravama MUP-a i veoma su zadovoljni dosadašnjom saradnjom. Na pitanje s kim najčešće komuniciraju u MUP-u, 62,1 odsto urednika i novinara je odgovorilo da je to portparol područne uprave, a 20,7 odsto ispitanika – da je to načelnik područne uprave policije.

Urednici i novinari su lično veoma zadovoljni i dosadašnjom saradnjom s područnim upravama MUP-a – njih 69,6 odsto, dok je 21,7 procenat nezadovoljan. Iskustva novinara s čelnim ljudima policije u Vojvodini su u 61 procentu slučajeva pozitivna ili čak vrlo pozitivna, dok je 12,9 odsto novinara imalo umereno negativna ili negativna iskustva s rukovodiocima policije u Vojvodini. Na pitanje koliko im odgovara da policijske uprave MUP-a imaju svog portparola, 43,5 odsto novinara je reklo da im veoma odgovara da ovakva institucija ima svog portparola. Najefikasniji kanali komunikacije, kojima su urednici i novinari iz Vojvodine dali visoke ocene, jesu izjave vodeć ih ljudi, intervjui i konferencije za medije. Kao manje efikasne kanale komunikacije novinari navode pres-materijale, seminare i tribine za novinare i pres-biltene.

Zaključak istraživanja je da su iskustva koja mediji imaju u saradnji s policijom uglavnom pozitivna, ali nešto više od petine ispitanika iskazalo je neku vrstu nezadovoljstva. Na pitanje da iskaž u u čemu su nezadovoljni, novinari su naveli nedovoljnu otvorenost ovih institucija, kao i neblagovremene informacije od područnih policijskih uprava u Vojvodini u vandrednim situacijama.

M. Mitrović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi