Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uvrede i pretnje Manojla Vukotića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2011.

Izvor: www.e-novine.com

Uvrede i pretnje Manojla Vukotića

Glavni urednik "Večernjih" napao predsednicu Sindikata Sindikat novinara Srbije protestovao je u ponedeljak zbog „napada generalnog direktora i glavnog urednika "Večernjih novosti" Manojla Vukotića, na predsednicu Sindikata novinara Srbije i sindikalne organizacije u "Novostima" Draganu Čabarkapu.



„Vukotić je pred celom redakcijom napao Čabarkapu, grubo je vređao, pretio šamaranjem, a kasnije, pod izgovorom da nije dobro uradila svoj posao, i novčano kaznio. Povod za ovakvo ponašanje prvog čoveka Kompanije Novosti bilo je saopštenje predsednice Sindikata objavljeno na oglasnoj tabli o prijavi inspekciji rada rukovodilaca firme zbog diskriminacije Sindikata. Zaposlenima su predočeni argumenti da poslovodstvo organizuje svoj, nelegitimni sindikat, kako bi imao 'partnera' za najavljeno otpuštanje tehnološkog viška“, ističe se u saopštenju.

Dragana Čabarkapa potvrđuje u izjavi za e-Novine da poslovodstvo Kuće namerava da instalisanjem nelegalnog sindikata stvori povoljne uslove za lakše otpuštanje zaposlenih.

„U Večernjim novostima postoji reprezentativni Sindikat novinara i Jedinstveni sndikat koji deluje u sastavu SSSS koji je potpisao kolektivni ugovor sa Manojlom Vukotićem. Mi smo imali odličan Kolektivni ugovor, za njega smo dobili podršku UNS, NUNS, Međunarodne federacije novinara, ali ga je samovoljno promenio dirigovani sindikat u dogovoru sa direktorom. Tako su donete odredbe o utvrđivanju tehnološkog viška koje su znatno nepovoljnije za zaposlene u Kompaniji, olakšano je njihovo otpuštanje.

Ispostavilo se, međutim, da predsednik tog fantomskog sindikata uopšte nije imao potpis u Ministarstvu rada i da je sindikalna organizacija potpuno nelegitimna. Dobila sam iz Saveza samostalnih sindikata pismo koje su uputili Vukotiću u kojem se kaže da su doneli odluku o raspuštanju tog Jedinstvenog sindikata zato što nije izvršavao obaveze prema Centrali, nije nikada registrovan, predsednik nije upisan u Ministarstvu rada i nikada nije dokazao da je održao izbore“, kaže naša sagovornica.

Ona ističe da je Jedinstveni sindikat uoči najavljenog utvrđivanja novih tehnoloških viškova, najavio svoje izbore i da taj poziv je objavljen preko interne računarske mreže CIT.

„Mi smo napisali upozorenje kolegama, da znaju s kim imaju posla,, ali nije moglo da uđe u mrežu, jer smo za sekretara Društva mi nepostojeći. Poslala sam prijavu inspekciji i dokumenta predsednici Upravnog odbora, a nakon toga okačila sam na tablu dokumenta SSSS, da bih zaposlene upoznala s tim da taj sindikat koji ima izbore ne postoji. Mi nemamo ništa protiv, neka naprave drugi, ali onaj koji je održavao izbore je nepostojeći. Nećemo dozvoliti fingiranje sindikalizma koje sprovodi Manojlo Vukotić. On je naredio da se obaveštenje skine i kada sam mu rekla da to ne može da radi, uputio mi je najteže uvrede, rekao mi je da sam 'neradnik', 'đubre' i da me treba išamarati.

Rekla sam mu da tako ne može da se ponaša i da činjenice ne može promeniti. Onda su nas razdvojili, nastavio je da me 'maršira', a ja sam rekla da ću ga prijaviti zbog zlostavljanja na radu, što sam i uradila. Završila sam toga dana kod lekara, potom na Urgentnom na VMA, zbog visokog pritiska. Dan kasnije, u petak, dobila sam obaveštenje da sam kažnjena zato što nisam uradila svoj posao (redaktor sam u Evropskim novostima), da me moj urednik prijavio. To nije tačno, iako pod stresom, posao sam uradila ranije i otišla kod lekara“, ističe Dragana Čabarkapa.

Ona konstatuje da je ono što se njoj dogodilo samo jedna od slika atmosfere straha i nasilja u redakciji.

„Strašno je to što su ljudi, u strahu od otkaza, spremni na sve, da zbog sitnih dogovora svoje kolege izlažu klevetama i lažima“, kaže naša sagovornica.

U više navrata e–Novine su pokušavale da dobiju komentar od Manojla Vukotića koji je, u vreme naših poziva, bio odsutan iz redakcije.

Bojan Tončić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi