Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Teško se prepoznaje realnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2011.

Izvor: Danas

Teško se prepoznaje realnost

Dragana Nikolić Solomon, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji, o sandžačkim medijima



Novi Pazar - Za medijsku scenu u Sandžaku može se reći da je i danas politički podeljena, obeležena velikim brojem glasila što otežava njihov opstanak na slobodnom tržištu.

S obzirom na okolnosti na medijskoj sceni Srbije, mediji i novinari u ovom delu Srbije suočavaju se sa sličnim izazovima kao i njihove kolege iz drugih regiona, ocenjuje Dragana Nikolić - Solomon, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji.

Da li je položaj medija u ovom regionu specifičniji u odnosu na druge regione u Srbiji?

- Specifična je dosta vidljiva podela medija u odnosu na političku opciju koju podržavaju. Sličnosti su u ekonomskim poteškoćama, padu prihoda od oglašavanja, političkim i ekonomskim pritiscima na uređivačke politike.

Gde se nalaze sandžački mediji na relaciji između profesionalizma i propagande?


- Čini se da urednici medija u Sandžaku ponekad ne mogu da povuku granicu između profesije kojom se bave i „tima“ za koji navijaju. Upravo zbog toga je Misija OEBS i organizovala tribinu na temu odnosa profesije i propagande u Novom Pazaru, pre petnaestak dana. U razgovoru su učestvovali Boro Kontić iz Sarajeva, Milka Tadić - Mijović iz Podgorice i Sead Sadiković iz Bijelog Polja. Pokazalo se da postoje duboko različita mišljenja o ulozi medija u društvu, ali i to da slušaoci, gledaoci i čitaoci sandžačkih medija, u kakofoniji propagande, teško prepoznaju objektivnu realnost, što doprinosi opštoj konfuziji u društvu.

Koji su načini da mediji u ovom regionu otklone uočene manjkavosti u radu?


- Pre svega, poštovanjem pravila i standarda profesije. Ovo ne važi samo za medije u Sandžaku, već za sva glasila. Provera informacija, iznošenje činjenica a ne stavova i mišljenja, poštovanje zakona i etičkih pravila novinarskog kodeksa, trebalo bi da budu putokazi profestije. Sa druge strane, državne institucije treba da ovezbede okruženje u kojem će novinari, urednici i vlasnici medija moći da rade svoj posao, uz minimum pritisaka i straha za ličnu i egzistenciju redakcija za koje rade.

Medisjko odeljenje OEBS-a je kontinuirano prisutno u regionu, gde su novinari imali priliku da kroz treninge, seminare i studijska putovanja unapređuju svoje veštine i komunikaciju sa kolegama iz zemlje i inostranstva. Planiramo da početkom sledeće godine dovedemo iskusne urednike BBC i Dojče Vele koji će novinarima preneti svoja iskustva u vezi sa izveštavanjem o izborima, kao i Brankicu Stanković i tim „Insajdera“, koji će medijskim profesionalncima držati obuku na temu istraživačkog novinarstva.

Koliko je prisutan i vidljiv monopol nad medijima u Sandžaku?

- Odgovor na pitanje transparentnosti vlasništva nad medijima je jedno od ključnih mesta medijske reforme u Srbiji. Još uvek možemo samo da nagađamo i da iz uređivačkih politika pokušamo da prepoznamo ko su vlasnici i još važnije, finansijeri pojedinih medija. Očekivana zakonodavna reforma, predvođena usvojenom Medijskom strategijom, trebalo bi da reši ovaj problem.

Kako može da se promeni medijska slika u Sandžaku?


- To se menja zajedničkim naporom svih zainteresovanih strana da mediji obavljaju svoju funkciju u društvu. Uz podjednako učešće državnih i lokalnih institucija, medijskih udruženja, samih urednika i novinara, naravno, i uz pomoć međunarodnih organizacija kao što je OEBS, sigurna sam da možemo da ostvarimo glavni cilj a to je da svim građanima Sandžaka budu dostupne tačne, pravovremene i objektivne informacije, na osnovu kojih će moći da formiraju svoje mišljenje i donose odluke važne za njihov svakodnevni život.

S. Novosel

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi