Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pres apsolutni pobednik 16. festivala reportaže
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 10. 2011.

Izvor: Pres

Pres apsolutni pobednik 16. festivala reportaže

Dnevne novine Pres apsolutni su pobednik 16. internacionalnog festivala reportaže INTERFER, koji je juče završen u Apatinu.



Naš list dobio je priznanje za poseban doprinos reportaži kao izvornom novinarskom žanru i najbolji izbor reportaža u protekloj godini, a Veljko Miladinović je osvojio prvu nagradu i zlatnu statuu u kategoriji novinska reportaža, za tekst „Dugo putovanje u Bruksel“, objavljen u Presu 13. marta ove godine.

Prvu nagradu sa njim je podelio Nirmanusan Balasundaram iz Šri Lanke, za reportažu o kršenju ljudskih prava i osvajanju slobode „Šri Lanka na raskršću...“.

U istoj kategoriji drugo mesto su podelili novinari NIN-a Momčilo Petrović i Boris Vuković, a treću Milena Marković („Večernje novosti“) i Ranko Pivljanin („Blic“).

Miladinović je, da podsetimo, četiri dana glumio azilanta putujući u Brisel autobusom vranjske agencije „Mimoza“.

Sa tog puta doneo je ekskluzivnu priču garniranu mnoštvom dotad nepoznatih detalja i na kraju otkrio kako lažni azilanti potkupljuju mađarske carinike.

Ova reportaža izazvala je nezapamćeno interesovanje i pomogla je državnim organima u pregovorima sa EU o načinima rešavanja problema azilanata.

Priznanja su osvojena u izuzetno jakoj konkurenciji, jer je pristiglo oko 260 radova iz Srbije, regiona, Evrope, ali i zemalja poput Nigerije, Irana, Šri Lanke...

U ostalim kategorijama nagrade su osvojili: Branislava Džunov (dugogodišnja TV kritičarka „Politike“, a sada „Blica“) - za životno delo, Miroslav Lazanski („Politika“) - gran pri, Ana Manojlović (RTS) - TV reportaža, Momčilo Stojkov (Radio Zrenjanin) - Radio Zrenjanin, Ivan Radulović („Večernje novosti“) - foto-reportaža, Nebojša Petrović (nezavisna produkcija) - komercijalna reportaža i Prva televizija za zapaženi ciklus emisija „Eksploziv“.

Specijalna priznanja dobili su Akademija umetnosti iz Beograda i Radio Novi Sad.

V. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi