Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srbija ne mora da reaguje na hrvatski stav prema Pinku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2011.

Izvor: Danas

Srbija ne mora da reaguje na hrvatski stav prema Pinku

Povodom saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske o slučaju Željka Mitrovića


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije dobilo zvaničnu notu niti demarš iz Hrvatske povodom slučaja televizije Pink i izjava njenog vlasnika Željka Mitrovića, pa samim tim institucije u Srbiji nemaju obavezu da zbog ovog daju odgovor ili reaguju, saznaje Danas.

Izvor našeg lista nezvanično objašnjava da su predstavnici hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova usmeno saopštili svoj stav o TV Pink na kraju sastanka sa predstavnicima Ambasade Srbije u Zagrebu, koji je, inače, bio zakazan sasvim drugim povodom.

Ova poruka hrvatskih vlasti, kako nam je rečeno, preneta je Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a na institucijama u Srbiji je da odluče da li će reagovati po tom pitanju, iako nemaju obavezu.

Hrvatsko ministarstvo, naime, nije ni uputilo zvaničan zahtev za reakciju nadležnih ustanova u Srbiji, tako da „od stepena zahteva zavisi i stepen obaveze odgovora“, što znači da ne mora biti pokrenut prekršajni postupak u ovom slučaju. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, inače, rečeno je Danasu da je telegram koji su dobili od Ambasade Srbije u Zagrebu još istog dana, odnosno u ponedeljak, prosleđen nadležnom ministarstvu, u ovom slučaju Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ističe za Danas da se NUNS kao „profesionalna organizacija neće baviti međudržavnim odnosima Srbije i Hrvatske“ koje može prouzrokovati potez Željka Mitrovića. On podseća da je ovo udruženje ukazalo da se njegovim potezom ne poštuje Kodeks novinara Srbije, Zakon o javnom informisanju i Zakon o oglašavanju, kao i da je to u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja i RRA.

- Sigurno je, ako pogledamo komentare ovim povodom na internetu, da je ovaj efekat mogao i da se očekuje. Naime, ovakva uređivačka politika ne može da ostane bez ovakvih i sličnih posledica - ukazuje Obradović.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović smatra „potpuno neprimerenom reakciju Ministarstva inostranih poslova Hrvatske na zaokret u uređivačkoj politici Pinka“, ali, kako kaže, više je brine ravnodušnost srpske države i nezavisnih regulatornih tela u odnosu na ono što radi Željko Mitrović. Ona dodaje da je Pinkovo zataškavanje nasilja nad srpskim građanima u Hrvatskoj bilo skandalozno, kao i naduvavanje slučajeva nasilja zbog vlasnikovog carinskog spora oko jahte.

- Pravi skandal sa Željkom Mitrovićem i Pinkom je u tome što jedan privatni gazda koristi svoje vlasništvo nad medijem sa nacionalnom frekvencijom kako bi promovisao lične privatne i poslovne interese, ne obazirući se ni na interes javnosti, ni na profesionalne standarde. To se više ni Rupertu Mardoku ne toleriše - objašnjava Smajlovićeva za naš list.

Što se reakcije Hrvatske tiče, prema njenim rečima, ima mnogo ironije u tome što za nju saznajemo u danu kada ugledne hrvatske organizacije za ljudska prava, poput Documente, protestuju što hrvatska televizija „skandalozno i potpuno neprihvatljivo te pristrano izvještava o haškoj presudi generalima Gotovini, Čermaku i Markaču“, kao i što se služi „manipulacijom i propagandom kao u najgorim vremenima devedesetih“.

Podsetimo, u Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske u ponedeljak je primljen predstavnik Ambasade Srbije i tom prilikom je hrvatska strana izrazila najoštriju osudu i zabrinutost zbog emitovanja negativnih i neutemeljenih sadržaja o Hrvatskoj, njenim institucijama i hrvatskim kompanijama u programu Televizije Pink.

Kako je saopštilo hrvatsko ministarstvo, imajući u vidu činjenicu da se navedena medijska kuća koristi javnim frekvencijama Srbije, od nadležnih tela u Srbiji zatraženo je hitno delovanje u skladu sa svim zakonskim propisima kako bi se dalje objavljivanje sadržaja takve prirode što pre prekinulo“.

Odgovarajući na reakciju Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović istakao je da „nikakva reagovanja institucija u Hrvatskoj ne mogu da spreče TV Pink da objavljuje informacije o prebijenim ili zlostavljanim građanima srpske nacionalnosti na hrvatskoj teritoriji“.

Antrfile : Ministarstvo kulture: Dopis prosleđen RRA


U Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva rečeno je Danasu da su obavešteni od Ministarstva spoljnih poslova o zabrinutosti Hrvatske načinom tretiranja njenih institucija u emisijama TV Pink.

Ministarstvo kulture, kako kažu, prosledilo je juče tokom dana ova saznanja Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) i o tome obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova.

U RRA su ranije rekli za naš list da će zvaničan stav zauzeti po prijemu zvaničnog obaveštenja.

Bojan Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi